Nizozemski mediji o padu superkartela: Edin G. ključni igrač u uvozu kokaina

Vijesti 28. nov 202216:44 0 komentara
Screenshot

Između 8. i 19. novembra širom Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata provedene su koordinisane racije te je srušen takozvani superkartel za trgovinu drogom, izvijestio je danas Europol. Među uhapšenima je i Nizozemac sa pasošem Bosne i Hercegovine. Kako navode nizozemski mediji, riječ je o Edinu (Tito) G. (40 godina) koji se sumnjiči i za pripremu i uvoz blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina, ali i da je imao vodeću ulogu u uvozu kokaina.

“To uključuje seriju od približno 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine sa ciljanim odredištem u Nizozemskoj. Advokat Edina G. Leon van Kleef nije htio komentirati ove navode”, navodi nizozemski medij CrimeSite.

Ovaj medij navodi kako je protiv Edina G. pokrenuta istraga na osnovu presretnutih poruka razmijenjenih putem Sky aplikacije. Ističe se da postupak protiv njega vode tužioci Državnog javog tužilaštva.

Sirovina za proizvodnju droge stizala je preko luke Antwerpen, a kao krajnja destinacija navodila se nizozemska kompanija čiji naziv nije objavljen.

No, tu nije kraj. Kako navodi ovaj medij, sumnja se da je Edin G. kao organizator, broker i finansijer umiješan i u uvoz 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Roterdam.

“Edin G. u međunarodnim organima za provođenje zakona poznat je kao ključni igrač u globalnoj trgovini kokainom, a sarađivao je sa Ridouanom Taghijem i Ricom R”, navode iz DEA-e.

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji Zohair B., alias “Beertje”, holandske i marokanske nacionalnosti. Državno tužilaštvo Roterdama tereti ga za uvoz hiljade kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine, učešće u kriminalnoj organizaciji, pranje velikih količina novca, službene korupcije i posjedovanje vatrenog oružja.

Prema podacima Državnog tužilaštva, radi se o teškim krivičnim djelima koja se odnose na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antwerpen i Rotterdam. Zohair B. je osumnjičen za važnu koordinirajuću ulogu u uvozu kokaina. Njega su istraživale međunarodne agencije od aprila 2022. godine, a za njim su tragale i sve zemlje članice Interpola.

Ovaj evropski “superkartel” razbijen je u šest zemalja, a uhapšeno je ukupno 49 osumnjičenih. EUROPOL navodi da su kontrolirali oko trećine tržišta kokain u Evropi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!