Nižu se reakcije na Schmidta: “Dodik, Višković, Vulićka, Košarac – gdje ste, pratite li vi medije?”

Reuters

Gostovanje visokog predstavnika u programu RTRS-a, tačnije u emisiji Telering, od jutros niže reakcije. Među prvima se oglasila kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa kratkom objavom na nalogu X: "Prvo što sam pročitala jutros je da je Migrant gostovao na RTRS sinoć, pa bravo".

Reakcijama se pridružila i opozicija koja pita “šta se dešava?”. Tako je na svom Facebook nalogu objavu započeo PDP-ov Igor Crnadak.

“Dodik! Višković! Vulićka, Košarac, Žunić, Stevandić, Banjac, Željka, Nešić!!! Gdje ste, pratite li vi medije? Već je podne, a niko se nije javio da nazove izdajnicima i stranim plaćenicima ove sa RTRS, nakon što su sinoć uradili intervju sa turistom/azilantom Kristijanom Šmitom. Da nije drski Švabo postao visoki predstavnik? Mijenja se ploča? Učite novi tekst? Ili ode i Mato u konzule?”, pitao je Crnadak.

SDS-ova Aleksandra Pandurević također se oglasila na mreži X.

“Šta će Šmit na Javnom servisu Republike Srpske? Direktor i glavni i odgovorni urednik sutra treba da lete sa RTRS”, navela je.

Ranije danas reagovao je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji se referisao na gostovanje od sinoć.

“Ovo nije BiH sa kraja devedesetih, niti sam ja Poplašen. Ja sam ministar suverene zemlje, punopravne i ravnopravne članice UN, a vi ste samo stranac u toj zemlji. Nije pristojno prijetiti bilo kome, a kamoli je to diplomatski. Ja postujem Njemačku, zato prestanite da brukate svoju zemlju”, naveo je Nešić u saopštenju.

Na poređenje sa Nikolom Poplašenom, suspendovanim predsjednikom Republike Srpske, reagovao je Milanko Mihajlica. Mihajlica je inače Poplašena naslijedio na čelu Srpske Radikalne Stranke Republike Srpske, a sada je u PDP.

“Naravno da Nenad Nešić nije Nikola Poplašen. Naprotiv, on i dr Poplašen, da je normalno društvo, ne bi trebali stajati u istoj rečenici, nego bi lik poput Nešića mogao samo da ustane i pokloni mu se. Nešić je osoba koja najsnažnije podržava politiku koja je zajedno sa Vestendorpom smijenila Nikolu Poplašena, nesumnjivo i legalno izabranog predsjednika Republike Srpske, da bi oni zadržali svoje fotelje i mogućnost da pustoše Srpsku, srozavajući je u svakom mogućem smislu. Pa i na način da neko poput Nešića može biti ministar”, naveo je Mihajlica, a prenosi Srpskainfo.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt gostovao je u Teleringu na RTRS kazao i da je prije godinu i po dugo razgovarao sa Dodikom, te da mu je tada Dodik poručio da može doći, ali da ga neće podržati. Danas Dodik ponavlja raniji stav.

“Nisam čuo šta Šmit govori. Radi se o nelegalnom tipu, koji prvo mora da pokaže sertifikat i odluku da je izabran na mjesto visokog predstavnika. Tek onda može da krene u seriju laži i podmetanja, čemu je sklon. Kada bude legalan onda bi mogli da razgovaramo. Mi ne prihvatamo njegov legitimitet, niti ćemo se sastajati sa njim. Naše politike nekima se sviđaju, nekima ne. Dejtonski sporazum je riješio pitanje imovine. Ne može se ništa postaviti kao novi zakon za rješenje imovine, jer je imovina već riješena”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Više u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare