Noć vještica na sarajevskim ulicama (FOTO)

Vijesti 31. okt 202220:02 2 komentara
F.Z./N1

Večeras se širom svijeta obilježava Noć vještica. Na skoro već uobičajen način ova noć je obilježena i u Sarajevu, a atmosferu sa ulica glavnog grada BiH donosi fotoreporter N1.

Halloween, kako je mnogi nazivaju, je noć uoči Svih svetih i spada među najpopularnije praznike u cijelom svijetu. Prvenstveno je to zbog kostima koji se nose i slatkiša koji se dijele te noći. Počeci obilježavanja datiraju još iz petog stoljeća prije Krista. Stari Kelti su vjerovali da u toj noći mrtvi napuštaju svoje grobove i šetaju zemljom, a kako bi izbjegli susret s njima, stvarali su veliku buku i prekrivali se zastrašujućim maskama. Danas se slavi kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama, paukovim mrežama ili kosturima, sve u svrhu zastrašivanja. U SAD-u je Halloween drugi najveći komercijalni praznik poslije Božića, a vrlo je popularan i u Kanadi, Engleskoj i Irskoj.

U Sarajevu se, pak, ova noć ponajviše obilježava kroz organizovane događaje u lokalima, a tu su i programi za one najmlađe, kojih su u ranim večernjim satima prepune ulice.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare