Nova afera u Sarajevu: Gdje je nestalo 55 hiljada KM iz javnog preduzeća?

Vijesti 03. mar 202313:28 1 komentar
novosarajevo.ba

Adnan Karamehmedović, direktor Javnog preduzeća ONSA Sarajevo razriješen je ove dužnosti zbog nenamjenskog trošenja javnog novca, saopćeno je jučer iz Naroda i pravde Novo Sarajevo. O svemu su se danas oglasili i iz Općine Novo Sarajevo.

Vijećnik u ovom Općinskom vijeću Arslan Dučić tvrdi da je Karamehmedović razriješen jer je sam sebi uplatio 55 hiljada KM.

“Naime, upravo se smjenjuje direktor ONSA, dvorana na Grbavici, zbog isplate 50.000 KM na svoj privatni račun. To je privredni kriminal, samo je pitanje po čijem nalogu. Pozivam ga da javno kaže ko mu je naredio da isplati taj novac. Smatram da je ovo ključni razlog da načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović podnese ostavku zbog odgovornosti još danas”, napisao je Dučić.

Podsjećamo, Narod i pravda Novo Sarajevo kao dio vladajuće koalicije ranije je uskratila podršku prvom čovjeku ove lokalne zajednice koji je član SDP BiH.

Hasan Tanović izgubio podršku NIP-a u Novom Sarajevu

Iz ove stranke smatraju da je nakon ove afere njihova odluka bila pravovremena.

“Nažalost, ova situacija samo dodatno potvrđuje ispravnost Odluke Naroda i Pravde Novo Sarajevo da uskrati svoju podršku aktuelnoj općinskoj administraciji predvođenoj Hasanom Tanovićem, a koja, prema vlastitim navodima, ‘nije dozvolila imenovanje nestručnih i nekompetentnih osoba na rukovodeće pozicije’, aludirajući valjda na nastojanja NiP-a Novo Sarajevo da se izbjegnu upravo ovakva imenovanja kakvo se na kraju i desilo. Prethodno nismo dali svoju podršku ni imenovanju Skupštine ovog preduzeća. Umjesto JP ONSA-e kao jednog od motora razvoja i društveno korisnog djelovanja, dobili smo još jednu aferu u našoj općini, sada tešku 55.000 KM”, naveli su iz Naroda i pravde.

Optužbe iz Općine Novo Sarajevo

Oglasili su iz iz Općine Novo Sarajevo. Kažu da su oni o mogućim malverzacijama direktora ONSA saznali ove sedmice, a da pojedini vijećnici i pojedinci su o tome imali saznanja ranije i nisu ih informisali što su, kako kažu, morali učiniti.

“Direktor Javnog preduzeća JP ONSA Adnan Karamehmedović je smijenjen radi postojanja sumnje da je prekršio zakon o javnim preduzećima, te djelovao suprotno internim aktima i potpisanom Ugovornim obavezama sa navedenim preduzećem. Naime, nakon što je načelnik Općine Novo Sarajevo od strane organa preduzeća JP ONSA usmeno obaviješten o postojanju sumnje da je došlo do kršenja zakona od strane spomenutog direktora, odmah se, bez odlaganja, djelovalo na način da se kroz ovlaštenja i procedure spriječe, eventualno dalje radnje i činjenja koji bi za rezultat mogli imati dodatnu štetu po spomenuto preduzeće. Direktor je od strane nadležnog organa JP ONSA istog dana upozoren da mu se oduzimaju sva prava i ovlaštenja raspolaganja i upravljanja imovinom, pečatom i dokumentacijom preduzeća”, naveli su u saopćenju iz Općine Novo Sarajevo.

Također, naveli su da je o svemu informisano sarajevsko Kantonalno tužilaštvo.

Srđan Srdić vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo za N1 je samo kazao da je za danas sazvan Kolegiji na kojem će se isključivo baviti dešavanjima u ONSA.

Javno preduzeće ONSA upravlja Sportskom dvoranom “Goran Čengić” na Grbavici, parkingom kod Robota na Socijalnom te vrši određene komunalne usluge u ovoj lokalnoj zajednici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare