Nova panorama na pomolu: Slijedi li ‘neboderizacija’ Banjaluke?

Vijesti 28. jan 202319:02 0 komentara
N1

Banjaluka dobija novo ruho. To najavljuje gradonačelnik, ali i investitori. Gradu na Vrbasu slijedi neboderizacija, bude li usvojen regulacioni plan za centar grada koji se trenutno razmatra. Uprkos kritikama javnosti, gradonačelnik ne odustaje, a neće ni investitori, pa bi Banjaluka uskoro mogla dobiti potpuno novu panoramu.

Trg Krajine uskoro bi mogao postati prostor četiri kule. To bi značilo potpuno novo ruho za urbano jezgro Banjaluke, grada koji takav kakav je privlači sve više turista. Jedan od njih je Emir, dolazi iz Slovenije i o idejama promjene Banjaluke kaže: “Pa ne znam, za sad je mnogo ovako ljepša, da nema nekih velikih zgrada. Lijepo izgleda, ljepše ovako bar”.

Banjalučani s druge strane o idejama Gradske uprave i investitora govore nesigurno, ali ipak uz opasku da je sada dobro.

“Ne sviđa mi se što se svaka zelena površina upotrijebi za neku novu građevinu”, požalili su nam se neki.

Procedura izmjene Regulacionog plana je u toku. Ipak, pripremni radovi za izgradnju jednog od nebodera već su počeli. Time se pohvalio gradonačelnik Banjaluke koji najavljuje novu sliku grada koju bi trebao da “crta” Hani Rashid, svjetski arhitekta koji će projektovati “Palas”.

“Ruglo kako Banjalučani nazivaju sivi, tmurni i nikad završeni dio objekta hotela “Palas” uskoro će biti do temelja srušeno kako bi na istom mjestu uz staru zgradu hotela bila sagrađena 22-spratnica budućeg hotela. Tik do te zgrade, ali zapravo iz perpektive Trga Krajine iza nje, biće sagrađena zgrada od 21 sprat. To su samo dva od nekoliko planiranih nebodera koji će potpuno izmijeniti panoramu Banjaluke”, saopštio je Stanivuković.

Taj drugi bi trebao biti u vlasništvu Mladena Milanovića Kaje, kontroverznog biznismena, najbogatijeg čovjeka Republike Srpske, koji je već na meti kritika dijela arhitekata i građana zbog gradnje drugog stambeno-poslovnog kompleksa u centru grada. Iz njegovog “MG Minda” za N1 za sada bez odgovora na upit. Treći neboder gradiće “Prointer”, kompanija koja se dovodi u vezu sa porodicom Milorada Dodika.

Opširnije u priči Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!