“Nove američke sankcije su pogodile Dodika gdje ga najviše boli, počeo je postupati iracionalno”

Vijesti 20. jun 202420:29 2 komentara
N1

Priče o "mirnom razdruživanju" Republike Srpske od Bosne i Hercegovine bile su poticaj da se danas obrati Christian Schmidt, visoki predstavnik koji je poručio, između ostalog, da takva aktivnost ne bi prošla bez posljedica ukoliko bi se to desilo. Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Safet Kešo za N1 je Schmidtovu izjavu ocijenio kao poprilično blagom i diplomatskom, ali je zato sankcije koje je SAD prije dva dana proširio na saradnike i firme koje su povezane sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske nazvao konkretnim i onima koje su lidera SNSD-a "pogodile tačno tamo gdje ga najviše boli i zbog kojih postupa iracionalno".

Kešo je naveo da nije danas bio u prilici da čuje izjavu visokog predstavnika.

“To je diplomatski rječnik, a priča o razdruživanju je priča o najgrubljem mogućem pokušaju rušenja ustavnopravnog poretka u BiH i, prema tome, leksika, tačnije, poruka koja bi se odnosila na one koji o tome govore o razdruživanju, mora biti mnogo oštrija i rigoroznija. A kada je riječ o samom razdruživanju, o tome nema ni govora jer BiH nije nastala tako što se neko udružio, a to je osnovna poruka te priče, već je ona (BiH) prema važećem Ustavu nastavila svoj pravni subjektivitet i državno-pravni kontinuitet samo kao BiH bez prefiksa Republika sa novim administrativnim uređenjem, ali nema nikakve dileme u pogledu državnosti BiH i njenog kontinuiteta. Dakle, nije BiH nastala tako što se neustavna tvorevina RS udružila sa drugim dijelom BiH pa su je stvorili u Dejtonu to je potpuna neistina. Prema tome, ne znam o kakvom je to uopće razdruženju moguće govoriti. Može se Dodik razdružiti sa pameću i moralom, a o ostalom nema govora”, istakao je Kešo.

Schmidt je istakao danas i kako su sa sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) izašli jači inajavio da će intenzivirati rad na pomaganju BiH u njenim integracijama u EU, ali i akcijama prema onima koji taj put koče. Postavlja se pitanje da li je to direktna poruka vlastima u BiH?

“E to je mnogo bolja poruka i tu su zaista dva smjera – da se pomogne BiH u integrativnim procesima (eurointegracije) te najave sankcija i rigoroznije mjere za one koji ruše ustavnopravni poredak BiH i koče nas na tom euroatlantskom putu”, dodao je Kešo.

Schmidt potvrdio da bonske ovlasti ostaju nedirnute, objasnio i šta će OHR uraditi ako stigne prijedlog “o mirnoj disoluciji”

PIC je pozvao i Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) da hitno imenuju sudiju u Ustavnom sudu BiH. Nenad Stevandić, predsjednik NSRS je poručio da PIC nije insitucija, a s druge strane, vlasti u RS su pozdravile imenovanje Marina Vukoje kao sudiju ove pravosudne institucije. Pitali smo sagovornika da li se na neki način to može smatrati licemjernim potezima s obzirom na to da je nepoznanica kada će oni to uraditi?

“To je samo nastavak te politike SNSD-a i Milorada Dodika koji zloupotrebljava instituciju NSRS i krije se iza nje i zapravo izbjegava da pošalje sudije Ustavnog suda BiH. Nastavlja da radi na jednoj takvoj vrsti blokade i pravi manevarski prostor koji će iskoristiti u medijima i u nastupima pred međunarodnim faktorima s kojim on ima dobre odnose da kaže da u BiH postoji Ustavni sud u kojem nema Srba te kako bi se onda oni mogli pouzdati u relevantnost odluka te institucije ako u njima nisu prisutni pripadnici tog naroda. A sve vrijeme u zagradi drži činjenicu da on neće da ih imenuje i to je jedan apsurd sve do te mjere u kojoj misli da može blokirati Ustavni sud iako je on bio funkcionalan sve vrijeme”, naglasio je Kešo dodajući da je pristanak Dodika da imenuje Vukoju za kojeg se, kako navodi, zna da je politički imenovan na osnovu pritiska HDZ-a, zapravo pokazatelj da se u nekoj bliskoj budućnosti priprema teren za saradnju sudija koje dolaze iz RS i dvojice koju određuje stranka HDZ.

Govoreći o djelovanju OHR-a u BiH, iako se pričalo da bi mogao Schmidt smanjiti svoje ovlasti, on je danas potvrdio da od toga nema ništa te da ostaju iste. Kešo, s druge strane dodaje da Dodik koji je najveći zagovarač odlaska OHR-a iz BiH, zapravo svojim govorom i retorikom sve više argumentima”naoružava” ovu instituciju da zadrži sve svoje kapacitete.

“Dakle, i Dodik bi trebao biti svjestan da on svojim djelovanjem poručuje da je jako potreban OHR u BiH. Međutim, riječ je o tome da istina izlazi na vidjelo, manevarski prostor i Dodiku i sličnima se sužava, žuri mu se”, dodao je Kešo koji je prokomentarisao i najnovije sankcije koje su proširene na ljude i kompanije koje sarađuju sa Dodikom:

Jasna poruka Ministarstva SAD: Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod RS

“Mislim da odavno nismo čuli brutalnu leksiku u obraćanju Milorada Dodika i mislim da je to jezik koji nije prikladan i prevazišao je sve brutalnosti nakon najnovijih sankcija. Pokazuje veliku nervozu i potvrđuje činjenicu da su mu napravili pritisak u onoj sferi rada gdje ga najviše boli. Amerika je organizovana država ima sve podatke i informacije i mislim da su ga dirnuli u vrlo bolno mjesto, počeo je postupati iracionalno”.

Na kraju je Kešo prokomentarisao i činjenicu da još nije usvojen budžet institucija u BiH te da je još na snazi privremeno finansiranje, a kojeg opet, s druge strane, blokira kadar SNSD-a ministar finansija BiH Srđan Amidžić koji i dalje Nacrt budžeta drži u ladici.

“Ne znam kome je to u interesu, možd je jedan od ciljeva Milorada Dodika i blokada pravosudnih institucija na ovaj način kao i izmjenu i dopunu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koji bi mogao relaksirati ovu trenutnu situaciju”, zaključio je Kešo.

Ostale vijesti o američkim sankcijama pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare