Novi dan: Šta uzrokuje plavu svjetlost prije zemljotresa?

Vijesti 07. feb 202316:10 0 komentara
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Broj poginulih u dva razorna potresa koja su jučer pogodila južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju porastao je na više od 5100, a deseci hiljada su povrijeđeni. I dalje traje ogromna akcija spašavanja. Hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima. U “Novom danu” o razornim potresima, plavom svjetlu koje je viđeno na nebu prije potresa, situaciji u Turskoj i Siriji razgovarmo sa seizmologinjama iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Snježanom Cvijić-Amulić i iz Seizmološke službe Geofizičkog odsjeka Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marijom Mustać Brčić.

Iz Istanbula nam se sa najnovijim informacijama javlja voditeljica i novinarka TRT-a Nađa Muftić.

Spasilačke službe iz cijele Bosne i Hercegovine danas će krenuti ka zemljotresom pogođenim dijelovima Turske. Koliko hladnoća ometa spasioce? Da li spašavanje ometaju više niske temperature ili obim katastrofe u Turskoj i Siriji? Na koji način se spašavaju ljudi ispod ruševina i koji period je ključan za spašavanje razgovaramo sa predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite.

Društvo Crvenog krsta/križa BiH pokrenulo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Sirije i Turske usljed razornog zemjotresa koji je pogodio dvije zemlje. Aktiviran je humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem donirate 2KM, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno, novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja. Predstavnici Crvenog krsta Federacije BiH govore u humanitarnom aspektu tragedije u Turskoj i Siriji.

Šta je prljavo bilo u kampanji za prijevremene izbore? Na šta ukazuje loša izlaznost birača, a na šta činjenica da nije bilo žena među kandidatima razgovaramo sa Marijom Milić, savjetnicom za medije i političku komunikaciju i Vehidom Šehićem, predsjednikom Foruma građana Tuzla.

Nesebičan potez Metaja Delača osvojio je simpatije ljubitelja fudbal širom regije. Nekadašnji golman Vojvodine platio je operaciju navijaču kluba Stojanu Kolarovu. Rođen je u Bosni i Hercegovini, profesionalnu karijeru je počeo u Interu iz Zaprešića, zatim prešao u Chelsea. Uslijedile su posudbe u nekoliko klubova, između ostalih i u FK Sarajevo. Delač je trenutno golman danskog Horsensa. O karijeri, humanosti i životu Matej Delač govori za Novi Dan.

U “Novom danu” je s vama Sanela Dujković

Gledajte nas u srijedu 8.2.2023. godine od osam sati!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!