Vlasnici objekata površine do 50 metara kvadratnih u kojima se služi samo piće mogu odlučiti hoće li objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa.
Implementacija Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje počela je donošenjem Pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, koji je objavljen u Službenim novinama Federacije 5. juna, a stupa na snagu 13. juna ove godine.
Pedeset i više kvadrata
Iz Privredne komore FBiH navode da Zakon donosi značajne promjene u regulaciji pušenja u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima širom Federacije BiH, a Pravilnik pruža jasne smjernice i precizira uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe.
Pravilnik dijeli ugostiteljske objekte na one do i više od 50 kvadratnih metara i unosi razliku između objekata u kojima se služi hrana i piće i isključivo piće. Slijedom toga, razlikuju se i uvjeti koje je potrebno ispuniti u skladu s novim zakonskim odredbama o zabrani pušenja.
Vlasnici objekata površine do 50 kvadratnih metara u kojima se služi samo piće mogu odlučiti hoće li će objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa. Ako se dozvoli pušenje, prostor će biti potrebno opremiti sistemom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku.
U objektima gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duhana, te vlasnici objekata ne moraju vršiti preinake prostora.
Fizičko odvajanje prostora
Za vlasnike objekata većih od 50 kvadratnih metara u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, Pravilnik predviđa obavezne mjere koji trebaju poduzeti kako bi se osiguralo poštovanje zabrane pušenja.
Mjere, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od deset kvadratnih metara, niti veći od 20 posto ukupne površine prostora; opremanje prostora sistemom ventilacije i filtracije zraka; unutar pušačke zone ne smije biti postavljen šank niti se smije služiti hrana.
U zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjeno korištenje tehnologije zagrijavanja duhana.
Za objekte manje od 50m2 u kojima se služi hrana i piće, pušenje je u potpunosti zabranjeno.
Upotreba tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjena, a od vlasnika objekata se ne zahtijevaju preinake prostora.
Pola godine prilagodbe
Zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio period od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja novim zakonskim odredbama. Proces će se odvijati pod budnim okom Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove.
Pored obveznih mjera, Zakonom su određene i novčane kazne za sve one koji ne budu poštovali zakonske odredbe, čija primjena počinje nakon isteka polugodišnjeg roka prilagodbe, međutim odredbe o zabrani pušenja i kažnjavanju fizičkih lica kreće stupanjem na snagu ovog Pravilnika.
Novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se svako fizičko lice za kršenje odredbe o zabrani pušenja. Provođenje zabrane pušenja obvezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora. U prostorima i mjestima gdje je pušenje zabranjeno, ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.
U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je osobu: opomenuti; uskratiti uslugu; zatražiti od osobe da napusti prostor.
Pravna lica suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.
“U tom procesu, Privredna komora FBiH stoji na raspolaganju svim svojim članovima za sve dodatne informacije i asistenciju”, priopćeno je iz PKFBiH.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Bonus video:
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!