Oglasio se Konaković: Brutalno napadaju Trojku za procese za koje su lično odgovorni (VIDEO)

Vijesti 21. jul 202414:20 4 komentara
F.Z. / N1

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković oglasio se na društvenim mrežama gdje se ponovo dotakao slučaja dolaska policajaca iz Srbije u entitet Republika Srpska o kojem se govori u protekla dva dana. Konaković je ponovio da je sporazum potpisan i ratificiran kada su u Predsjedništvu BiH sjedili Komšić i Izetbegović te pojasnio detalje sporazuma.

“Vijeće ministara BIH ima potpisan važeći sporazum o policijskoj saradnji sa Vladom Srbije. Sporazum je potpisan i proces ratifikacije završen u 2010/2011. U tom sporazumu ima nekoliko veoma važnih članova koji daju velika prava MUP-u Srbije da zajedno sa MUP-om RS sarađuju. Sporazum je ratificiran kada su u Predsjedništvu sjedili Komšić i Izetbegović koji ovih dana sa svojim strankama brutalno napadaju Trojku za procese za koje su lično odgovorni”, kazao je Konaković i pojasnio:

“Ovaj ugovor je ratificiran i po međunarodnom pravu ima veće pravno značenje od domaćeg zakonodavstva. U skladu sa nacionalnim zakonodavstvom policijski organi mogu sarađivati, čak se govori o zajedničkom obrazovanju, seminarima, planovima i programima koji će unaprijeđivati saradnju”.

PROČITAJTE JOŠ

“Navodi se da će se saradnja odvijati i po potrebi formirati zajedničke timove. Na ovakav dokument svoj paraf i ruku su dali Komšić i Izetbegović, koji ovih dana galame kao što su galamili kada su izgubili vlast”, istakao je Konaković.

Također, Konaković je jučer istakao stav da su sporazum potpisali predstavnici prethodne garniture vlasti.

“Nacionalno zakonodavstvo daje MUP RS velike ovlasti jer je tako uređena naša domovina. Bakir i Željko su dakle stavili paraf na širok pojas moguće saradnje MUP-a RS i MUP-a Srbije i tako omogućili da MUP Srbije vršlja po BiH kad god poželi i kad to sa MUP RS dogovori. Danas kritikuju, galame, viču, izmišljaju i optužuju Trojku. Mislite da samo nisu znali šta usvajaju i potpisuju ili su znali, a ipak podržali?”, upitao je Konaković.

Podsjećamo, prema sporazumu, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije su od 22. jula do 1. septembra trebali biti raspoređeni u Banjauci, Foči i Trebinju.

Nakon burnih reakcija domaćih političara, ministar Ivica Dačić je kazao da Srbija neće slati policajce u entitet Republika Srpska.

Riječ je o dogovoru na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone u 2024. godini, koji je 18. juna potpisan u Trebinju između MUP-a Srbije i MUP-a RS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare