Okršaj Viškovića i Salkića u NSRS: Da li vas je sramota?

Vijesti 27. jun 202315:35 2 komentara
N1

Raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Zakonu o nesprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prati burna rasprava, a bilježi se i verbalni okršaj između poslanika SDA Ramiza Salkića i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Salkić je istakao kako pitanje Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ne mogu riješiti novi partneri SNSD-a u vlasti na državnom nivou, koje Milorad Dodik, podsjetio je Salkić zove “invalidnom muslimanskom organizacjom predvođenom SDP-om”.

“Ali naravno imate pravo da vjerujete da ćete s njima ostvariti ono što niste nikad mogli ostvariti sa SDA u pogledu razvlašćivanja države i u pogledu slabljenja kapaciteta države. Oni su vam to obećali i u skladu s tim ste ih prihvatili”, rekao je on.

Višković: Tražit ćemo maksimalnu odgovornost za počinioce u Bratuncu

Osvrnuo se na dodikovo izlaganje demantujući ga u tvrdnji da je SDA vodila rat protiv Srba.

“Mi smo branili Bosnu i Hercegovinu, branili naš narod. Nažalost nismo uspjeli da ga odbranimo da ne bude počinjen genocid nad nama. Po presudama Haškog tribunala kojeg je počinila vojska i dijelovi policije ovog entiteta i to su presude. Mi možemo pričati ovako ili onako, ali to je to”, rekao je Salkić podsjećajući i na pisanje Krstana Simića bivšeg sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je napisao: “Šefe ovdje se ne može ništa uraditi”.

Dodik u NSRS-u vrijeđao sudiju Ustavnog suda, nazvao ga “Šiptarom”

“Krstan Simić, sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, predsjednik Kluba SNSD u Narodnoj skupštini prije toga, visoki funckioner SNSD itd. itd. I onda je otišao iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, rekao je Salkić citirajući članove Ustava Bosne i Hercegovine koji se odnose na rad i stastav Ustavnog suda u kojima ne stoji da kvorum moraju sačinjavati članovi suda iz bilo kojeg entiteta ili naroda i podsjećajući da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće.

“One su konačno obavezujuće čak i ako se donese ovaj zakon koji će opet vjerovatno biti poništen i vi to znate da će biti poništen”, rekao je on upućujući poziv pravosudnim institucijama.

“Koristim govornicu da pozovem Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i nadležne agencije da preduzmu korake protiv onih koji svjesno idu na rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine ugrožavajući time mir i stabilnost”, rekao je Salkić napominjući i da Ustavni sud Republike Srpske odlučuje po Pravilniku suprotnom zakonu i Ustavu Republike Srpske zbog čega, kako tvrdi, Bošnjaci pred ovim sudom nikada nisu dobili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

“SDA se nikad nije zalagala za bilo kakvu dominaciju bilo koga u Bosni i Hercegovini. Molim? Dadkle, nije se zalagala i ne zalaže se, ali tražimo jednaka prava za sve na svim nivoima u svim institucijama i u svim organima. Ako svi imaju jednaka prava na nivou države Bosne i Hercegovine onda ta prava trebaju biti ravnomjerna i na nivou entiteta, kantona, gradova i opština”, rekao je Salkić što je izazvalo reakciju predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

“Meni je drago da kolega Salkić može da ustane u Narodnoj skupštini i da kaže sve što misli da kaže i to je demokratija. Samo, nisam siguran da Srbin može ustati u Parlamentarnoj skupštini u drugom entitetu BiH i da kaže šta misli”, konstatovao je Višković ističući da je srećan što Salkić ima više prava u Republici Srpskoj nego Srbi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Kažete sud većinom glasova, dragi Ramize i tebe i mene trebalo bi biti sramota da u Ustavnom sudu sjede stranci, 30 godina poslije ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini. Ako u našem narodu i u Srpskom, bošnjačkom i hrvatskom nemamo devet umnih pravnih glava koje mogu odlučivati u ime zemlje koja se zove Bosna i Hercegovina onda zaista ona nama više i ne treba”, rekao je Višković.

On je upitao zašto je Ustavni sud imao potrebu da briše Član 39 Pravila i kako bi se Salkić osjećao da predstavnici njegovog naroda budu izbrisani iz neke institucije.

“Kako je moguće da u prvom članu Ustava kaže da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a onda Ustavni sud u svojim pravilima kaže da nama taj mehanizam ne trebaju nama ni entiteti ni konstitutivni narodi, nama treba većina”, rekao je Višković demantujući Salkićevu tvrdnju da SDA nikada nije diskriminisala druge narode, i da je primjer diskriminacije priča o građanskoj Bosni i Hercegovini i pravilu jedan čovjek – jedan glas.

“Zato što vas ima prostom većinom više i mislite da ćete na taj način vladati BiH i da je to demokratska tekovina jedan čovjek jedan glas”, rekao je on napominjući da se u zemlji živi u miru već 30 godina zahvaljujući mehanizmima zaštite.

On je upitao kako je mogao biti agresor kod svoje kuće, na svojoj djedovini i očevini.

“Pozivate Tužilaštvo zašto, da provode nečije muzičke želje? Okej. Jel vi mislite da sve poslanike iz reda srpskog naroda u Narodnoj skupštini tužilaštvo treba da pohapsi”, upitao je Višković tvrdeći da je sjednicu zakazao Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Nakon 20-minutnog obraćanja premijera za riječ se ponovo javio Ramiz Salkić pitajući Viškovića da li ga je sramota što Ustavni sud Republike Srpske radi po Poslovniku koji nije u skladu sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu Republike Srpske.

“Sve što sam pročitao iz Ustava i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, niste ništa demantovali pričali ste šuplju, praznu priču raji da vas sluša da vam plješće i da vam kaže kako ste u pravu”, rekao je Salkić i tako izazvao ponovo reakciju Viškovića.

“Ti da si imao šta pričati ti bi pričao bar one dvije minute koje su ti po poslovniku date, nisi imao šta odgovoriti ni za ta dva minuta”, rekao je Višković uz smijeh poručujući Salkiću da ne može “prosipati” političke pamflete SDA.

Višković je napomenuo da Ustavni sud Republike Srpske radi po Ustavu i Zakonu, dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine nema ni Zakon i zbog toga entitetski Ustavni sud “može biti profesor, ogledalo Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”.

Na kraju Višković je pozvao Salkića da inicra da SDA predloži tekst Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji bi on rado pročitao jer bi, kako je rekao, možda nešto pametno napisali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare