Oliver Onidi u BiH: Fokus praćenje realizacije Akcionog plana EU za Zapadni Balkan

Vijesti 12. feb 202412:13 0 komentara
commission.europa.eu

Oliver Onidi, zamjenik generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za unutrašnje poslove u posjeti Bosni i Hercegovini

Zamjenik generalnog direktora (DDG) Direkcije Evropske komisije za unutrašnje poslove Oliver Onidi će boraviti u posjeti Bosni i Hercegovini 12. i 13. februara 2024. godine, a predvodi delegaciju predstavnika država članica EU i agencija EU – Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex), Europol i Agencija Evropske unije za azil.

U fokusu ove posjete je praćenje realizacije Akcionog plana EU za Zapadni Balkan od strane Bosne i Hercegovine, te razgovor o obavezama, realizaciji i mogućim potrebama Bosne i Hercegovine za dodatnom podrškom u pet oblasti iz Akcionog plana. DDG Onidi će se sastati sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem, kao i sa rukovodiocima iz ministarstava i agencija BiH nadležnih za granicu, upravljanje migracijama, azil, prihvat, viznu politiku, borbu protiv krijumčarenja migrantima i trgovine ljudima.

Tokom posjete, biće upriličeno i zvanično otvaranje pregovori o Statusnom sporazumu o Frontexu sa Bosnom i Hercegovinom. Statusni sporazum o Frontexu će omogućiti Frontexu da rasporedi Stalne snage evropske granične i obalske straže na teritoriji Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih vlasti u BiH, radi podrške aktivnostima upravljanja granicom. Jača saradnja u upravljanju granicama će biti korisna i za Bosnu i Hercegovinu i za EU.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema Statusni sporazum o Frontexu, a otvaranje pregovora je jedan od prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni prije sastanka Evropskog vijeća u martu, kada će raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Od 2018. godine, kada je veći broj migranata počeo prelaziti u Bosnu i Hercegovinu, Evropska unija je izdvojila više od 140 miliona eura za podršku upravljanju granicama i zadovoljavanju humanitarnih potreba migranata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!