Opštini Bileća zbog dugovanja isključena struja

Vijesti 22. feb 202210:25 > 10:38 1 komentar
N1

Opština Bileća u velikoj je finansijskoj krizi zbog dugovanja koja dosežu i do 20 miliona KM. Zbog toga je jutros Opštini Bileća isključena struja, potvrđeno je za N1.

Načelnik Opštine Bileća, Veso Vujović potvrdio je za N1 kako je zbog dugova isključena struja Opštini. Kaže, upozoravao je više nivoe vlasti i javnost da će do ovakvog scenarija doći, do kolapsa, bankrota Opštine, no finansijska pomoć i dalje izostaje.

Načelnik Vujović kaže da su sljedeći koraci isključivanje javne rasvjete, a ono što ga najviše brine je isključivanje struje u vrtićima i školama.

Podsjećamo, o ovom problemu u Bileći N1 je pisao još u decembru, a Vujović je tada kroz razgovor kazao kako se dugovi gomilaju godinama, te da ih je aktuelno rukovodstvo naslijedilo od prethodne vlasti na čelu sa Miljanom Aleksićem, načelnikom u dva mandata.

“Taj dug se taložio posljednjih 10 – 15 godina, gomila se tako da Bileća duguje oko 20 miliona prema različitim dobavljačima, uglavnom dug je prevelik da bi se Opština mogla sama iznijeti sa tim problemom”, rekao je Veselin Vujović, načelnik Bileće.

Duguje se i uposlenicima Opštine. U protekloj godini isplaćeno je ukupno devet plata, a 65 posto godišnjeg budžeta izdvaja se za plate radnika. Od 2016. godine do danas na budžet je primljeno oko 100 radnika, te je trenutno na općinskom budžetu njih 285. Prema riječima načelnika, pola od toga bio bi realan broj zaposlenih, zbog čega će prvi korak biti ukidanje radnih mjesta, od čega radnici i strahuju.

Ipak, prva mjera je ukidanje struje Opštini, što se čini posebno ironičnim jer se upravo u Bileći nalazi najveće akumulaciono jezero za proizvodnju struje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad