Orlić otkrio po čijim uputama je glasala njegova zamjenica o Kosovu u V. Evrope

Vijesti 25. apr 202312:04 0 komentara

Uzdržanost BiH prilikom glasanja o pokretanju procedure prijema Kosova u Vijeće Evrope, na sjednici Komiteta ministara ove organizacije izazvalo je lavinu reakcija iz Srbije i entiteta Republika Srpska. Na sjednici je glasala zamjenica ambasadora BiH u Strazburu Tanja Milašinović Martinović, a uslijed prepucavanja SNSD-a i PDP-a čiji je ona kadar reagirao je i Ivan Orlić, ambasador BiH pri Vijeću Evrope.

“Moja zamjenica je glasala po mojim uputama, a na osnovu instrukcije Ministarstva vanjskih poslova BiH i podijeljenog mišljenja Predsjedništva BiH. Ja nisam antisrpski ambasador, a moja zamjenica još manje i sve što radimo radimo u interesu BiH uključujući i entitet Republiku Srpsku”, rekao je Orlić za N1.

Za predsjednika RS-a Milorada Dodika to je neprihvatljivo.

“O spoljnoj politici u BiH odlučuje Predsjedništvo. Za tu odluku bila je potrebna saglasnost. Oni sami ne poštuju sebe, a onda očekuju da ih neko drugi poštuje. Nekorektno je i neprihvatljivo sa stanovišta da 49 odsto teritorije i jedan konstitutivan narod ne poštujete, da ne govorim o tome da se ne poštuje i Srbija”, istaknuo je Dodik.

Na suzdržanost Bosne i Hercegovine kada je riječ o o pokretanju procedure prijema Kosova u Vijeće Evrope reagirao je ministar vanjskih poslova R. Srbije Ivica Dačić.

“Što se tiče BiH, da li je bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet BiH. Sada kada neko to pita bićemo uzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet BiH, a da oni glasaju uzdržano”, izjavio je Dačić za RTS.

Prilikom glasanja u Komitetu ministara Vijeća Evrope, 33 države su podržale prijedlog o pokretanju procedure prijema Kosova u stalno članstvo, sedam ih je bilo protiv (Azerbejldžan, Kipar, Gruzija, Rumunija, Srbija, Španija i Mađarska), pet ih je bilo suzdržano (BiH, Grčka, Moldavija, Slovačka i Ukrajina), dok Armenija nije ni glasala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!