Osmi mart – za svaku mrvu ravnopravnosti žene se i dalje bore na ulici

Vijesti 08. mar 202219:22 0 komentara
N1

Suština osmog marta je sketanje pažnje javnosti na položaj žena u društvu. Još uvijek, najveći problem žena u BiH je femicid, rodno zasnovano nasilje i naravno diskriminacija. Žene su diskriminirane prilikom zapošljavanja, ali i u toku radnog odnosa. Pita ih se kada i kako planiraju osnivati ili širiti porodicu, te su za ista radna mjesta daleko manje plaćene od muškaraca.

“Feminizam nije vodio ratove, nacionalizam jeste” poruka je žena iz Sarajeva. Željele su mirovno aktivističkim maršom ukazati na činjenicu da životi žena nisu sigurni te da se sa svakom društvenom ili prirodnom katastrofom, prava i sigurnost žena, djevojaka i djevojčica dodatno ugrožavaju.

“Ono što frustira je što je praznik u potpunosti travestiran, osmi mart je dan kada se treba izaći na ulice i boriti za svoja prava. A ne da me šef pusti kući u dva i da mi da 200 grama teletine i kaže evo danas idi sat vremena ranije. Ovo je dan kada se svaka od nas mora sjetiti šta nema, naše kćerke naše mame, naše bake”, kazala je Dženana Alađuz, aktivistkinja.

A nemamo mnogo toga. Ista prava prilikom zapošljavanja, ali i u radnom odnosu žene u BiH još uvijek nisu ostvarile. Porodiljske naknade se određuju po mjestu stanovanja, a žene koje ostvare trudnoću na ugovoru o djelu najčešće dobiju otkaz.

“Siguran porođaj je političko pitanje!” slogan je osmomartovskog marša koji se jedanaesti put održava u Banjaluci. Banjalučanke su poručile da je krajnje vrijeme da ljekari i medicinske sestre tokom poroda prestanu koristiti zastarjele i zabranjene metode prema porodiljama. Prvi put su na ovaj problem ukazale prije šest godina.

“Pošto se uslovi u našim porodilištima nisu poboljšali, dapače pogoršali su se mi smo ponovo odlučili ove godine da skrenemo pažnju javnosti na nasilje koje se dešava u kliničko univerzitetskim centrima i porodilištima širom BiH. I zato danas marširamo u Banjaluci i Tuzli pod sloganom Siguran porođaj je političko pitanje!”, kazala je Milica Pralica, aktivistkinja Udruženja “Oštra nula”

“Sve ono što su emancipatorne politike stvarale na ovim prostorima do 90tih godina to je bila jedna ogromna borba za ženska prava, danas se iz dana u dan urušava. Patrijarhat je na velika vrata ušao 90tih i zbog toga smo danas daleko manje jednake nego što su to bile borkinje u II svjetskom ratu, članice AFŽ-a i naše majke i naše bake”, kazala je Gordana Katana, novinarka.

Iako je svijet upakovan u privid jednakosti, žene nisu još uvijek ostvarile elementarna prava, Zarobljene u patrijarhalne stereotipe, za svaku mrvu ravnopravnosti i dalje se bore na ulici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!