“Ostrašćene politike oko nas su Bosnu već podijelile, ali Sarajevo je ostalo”

Sarajevo
Sarajevo (N1)

Arhitekta Amir Vuk Zec u Danu uživo N1 govorio je o urbanizmu u Sarajevu te koliko je proglašenje Nacionalnog spomenika Urbani krajolik Sarajeva donio komplikacija. Također, istakao je da urbanisti nemaju viziju šta sa centrom glavnog grada.

Vuk Zec je govorio o Komisiji za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine u ovom sastavu i njihovoj ulozi kada je riječ o Nacionalnom spomeniku Urbani krajolik Sarajeva.

“Čim je nacionalni spomenik to ide u nadležnost Federalnog ministarstva u kojem su razne pogodbe, ja tebi ti meni. Tu dugo godina upravlja HDZ iz Žepča. Jedna članica Komisije Srpkinja ne dolazi u Sarajevo jer joj je navodno ugrožen život, a odlučuje o Sarajevu i šta će se praviti u Sarajevu”, kazao je Vuk Zec.

Sve, kako je kazao, ima i političku dimenziju.

“Nije čudo što su ostrašćene politike oko nas Bosnu već dobro podijelile, ali Sarajevo je još ostalo”, rekao je Vuk Zec.

N1

Sarajevo je puno turista pogotovo Baščaršija kao stari dio grada. Ona bi, ističe Vuk Zec, trebala dobiti posebnu brigu i pažnju, što kako ističe, trenutno nije slučaj.

“Mora se skupiti sva pamet države da bi Čaršiju reinkarnirali. Ona je prepuna turista mi ne reagujemo adekvatno”, naveo je Vuk Zec.

Kao primjer prisjetio se Vuk Zec da je prijerata vojska imala glavnu riječ o gradnji.

“Nema urbanizma bez gazde”, istakao je Vuk Zec.

Također, on sam kao urbanista ali i njegove kolege još nemaju viziju šta sa centralnim dijelom glavnog grada a to je Marijin Dvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare