Oštre reakcije iz RS na izjave imama iz Kozarca o Svetom Savi i SPC

Vijesti 02. feb 202314:55 10 komentara
N1

Nakon što je govor glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora, Amira efendije Mahića objavljen na YouTubeu, te postao javno dostupan, krenule su osude iz Republike Srpske.

Reaguje se na izjave koje dovode u vezu Svetog Savu i fašizam, te na one koje Srpsku pravoslavnu crkvu porede sa sektom.

Govor je ocijenjen skandaloznim, a uskoro je postao privatan i ne može mu se pristupiti na YouTubeu.

U govoru, baš na dan Svetog save, kojeg poštuju pravoslavci, imam je rekao:

“Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek?. To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima…”.

Dodao je i da:

“S druge strane je utemeljenje na fašizmu”.

Spominjani Rastko kojeg zovu tako kako ga zovu, po tom njegovom monaškom imenu Sava, je bio začetnik ideologije mržnje prema drugome.

“Uzmite njegova osnovna djela. Čitava njegova djela se zasnivaju na proklinjanju između ostalog onoga što je poveznica sa islamom i muslimanima. On je sve nastojao ocrniti pravoslavnom svijetu i sa druge strane sve je to proklinjao kao nešto đavolsko prisutno u ljudima i ljudskom rodu. Kada bi čovjek imao vremena da se posveti tim budalaštinama koje propovijedaju, mi možemo naći apsolutne korijene ovom fašizmu koji mi danas živimo od strane naših komšija i genocidu koji se ovdje desio”, dodao je još imam.

Nakon ovih izjava u Prijedoru je održana i vanredna konferencija za medije na kojoj je govorio gradonačelnik Slobodan Javor, ali i predstavnici stranaka u loklanoj skupštini.

Javor je rekao da je šokiran skandaloznom izjavom imama iz Kozarca, najoštrije je osudio vrijeđanje srpskog naroda, vjernika, Srpske pravoslavne crkve.

“U šoku sam, kada sam vidio izjavu zapitam se, ko sve predstvalja jednu vjeru. Pomenuti imam je izjavu dao upravo 27.1. na Savindan, gdje je Svetog Savu nazvao sektašem i da je začetnik fašizma na ovom području. Isto tako je sve pravoslavne vjernike nazvao sektašima i sljedbenicima fašističke ideologije svetosavlja. Ovo je veoma osjetljiv momenat, ovo je govor mržnje o kojem treba da se pozabave nadležni organi i institucije”, u dahu je izgovorio Javor.

Alarmirali su i načelnika Policijske uprave Prijedor.

“Nažalost Prijedor je takav grad, ima tešku istoriju i prošlost. Godinama se trudimo da budemo primjer lokalne uprave gdje vlada suživot i tolerancija. Ne možemo dozvoliti da pojedinci poput imama iz Kozarca naruše sve što smo unazad godinama gradili. Pozivam sve da budemo mirni i dostiojanstveni, da prepustimo organima da rade svoj posao. Pozivam Islamsku zajendicu, iz Prijedora, BIH, susjednih gradova da se ograde od ovih stavova jer ovakvi govori štete svima, posebno Islamskoj zajednici”, poručio je Javor.

Za sljedeću sedmicu najavljuje posebnu sjednicu Skupštine sa samo tom jednom tačkom dnevnog reda-izjave imama iz Kozarca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare