Osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin smješten na UKC RS, u teškom je stanju

Vijesti 04. sep 202208:28 0 komentara
ICTY

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina i osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga i tokom jučerašnjeg dana stigao je u Banjaluku. Kako javlja RTRS, on je u lošem zdravstvenom stanju i smješten je na Univerzitetsko klinički centar RS.

“Brđanin je u teškom zdravstvenom stanju i smješten je u jedinicu za intenzivno liječenje. Obavljen je dio dijagnostike i napravljen je i plan za dalje liječenje”, izjavio je generalni direktor UKC RS Vlado Đajić.

Detalji nisu saopćeni.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine. On je 1999. uhapšen u Bosni i Hercegovini. Od 2008. godine Brđanin je zatvorsku kaznu služio u Danskoj. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio ga je na 30 godina zatvora.

Njemu je u nekoliko navrata predsjednik suda Karmel Ađijus odbio zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu iako je Brđanin formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

Osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin stigao u Banjaluku

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!