“Otvoreni Balkan – alat za izbjegavanje vladavine prava kao mape puta u EU?”

Vijesti 22. jun 202217:52 3 komentara
Anadolija

Strateška grupa za Zapadni Balkan, koja radi pod pokroviteljstvom fondacije Heinrich Boell, ocjenjuje projekat Otvoreni Balkan kao inicijativu koji bi bila negativno konkurentna Berlinskom procesu, a istovremeno bi vodila regionalnu integraciju u neprihvatljivom i fragmentiranom pravcu.

Naime, smatraju da i Otvoreni Balkan i Berlinski proces adresiraju isto polje rada – slobodu kretanja ljudi, usluga, robe i kapitala. Iako se, prema njihovom zapažanju, ovi fokusi preklapaju, Berlinski proces ima jasan skup standarda koji se moraju primijeniti kako je to predviđeno pravnom tekovinom EU.

“S druge strane, Otvoreni Balkan nije vezan ni za jedan standard EU, a regionalni lideri ga mogu usmjeriti na staze koje se ne mogu kontrolisati kako iz perspektive “politike proširenja EU, tako i posvećenosti vladavini prava”, navodi se u mišljenju Strateške grupe koja djeluje pod okriljem HBS-a.

“Berlinski proces je osmišljen da ispuni posredničku ulogu u procesu pristupanja EU”

Podsjećanja radi, ističu autori i autorice, Berlinski proces je osmišljen da ispuni posredničku ulogu u procesu pristupanja EU, ali da istovremeno služi i kao alat za ubrzavanje koji bi, kroz finansijske podsticaje, uveo standarde EU. U tom pogledu, njegova inkluzivnost je ključna za razvoj u ovom okviru.

“Inicijatori i zagovornici projekta Otvorenog Balkana izbjegavaju da objasne kako će Otvoreni Balkan biti usklađen sa Berlinskim procesom i politikom proširenja, i dalje sa Zajedničkim regionalnim tržištem, kao i koliko
bi bilo izvodljivo stvoriti dva okvira koji namjeravaju da regulišu ista pitanja. Dodatno, treba uzeti u obzir teritorijalnu perspektivu projekta Otvorenog Balkana. Kako sada stvari stoje, albanski premijer Rama i predsjednik Srbije Vučić to prodaju kao uzmi ili ostavi inicijativu. Stoga se čini da je posvećen isključivanju za razliku od Zapadnog balkana kao premise o kojoj se ne može pregovarati i koja se prožima. Također, visok stepen nepovjerenja svih susjeda prema srbijanskom rukovodstvu ograničava bilo kakvu inicijativu koja dolazi iz Beograda. (…) Otvoreni Balkan neće doprinijeti evropskoj solidarnosti u odnosu na Zapadni Balkan, ali ima potencijal da stvori više podjela nego što se to sada može primijetiti (i to, ne samo na Balkanu već i u transatlantskoj perspektivi) i da našteti karakteru regionalne saradnje na ravnopravnoj osnovi”, navode u svom tekstu naslovljenom Otvoreni Balkan – alat za izbjegavanje principa vladavine prava kao mape puta u EU?.

U tom okviru, kao strateška grupa pozvali su države članice EU, prvenstveno Njemačku, da pojačaju aktivnosti za Berlinski proces i time revitaliziraju perspektivu proširenja, uključujući preispitivanje odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Autori ovog mišljenja su analitičari iz više zemalja: Alba Çela, Petar Todorov, Izabela Kisić, Daliborka Uljarević, Fisnik Korenica i Lejla Gačanica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare