Ovo je poražavajuća statistika o klađenju i kockanju u pojedinim dijelovima BiH

Vijesti 02. dec 202322:10 1 komentar
N1

Kockanje je trenutno najveća ovisnost naših građana, a počinje od srednje škole. U BiH postoji oko 50 hiljada patoloških kockara, pokazuju neslužbeni podaci. Nadležni u Tuzlanskom kantonu pokušavaju stati u kraj ovom problemu kroz projekat "Ko zapravo pobjeđuje".

Da građani Tuzlanskog kantona imaju problem sa kockanjem, tačnije, klađenjem, pokazuje činjenica da su u sportske kladionice prošle godine uplatili više od 314 miliona KM.

Istraživanja pokazuju da je 70 % mladih u FBIH bar jednom uživalo u igrama na sreću, a 8 % njih je razvilo patološke kockarske probleme.

“Prepoznali smo štetnost uključivanja mladih i psihosocijalne posljedice koje mladi imaju od ovakvih ponašanja. Od socijalnih, psiholoških do genralno uticaja na mentalno zdravlje mladih osoba”, istakla je Meliha Bijedić, Edukacijsko-rehabilitacijski fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Po prvi put u TK, sistemski se uvodi preventivni program u prve i druge razrede srednjih škola. Projekat obuhvata okrugle stolove, interaktivna predavanje te školske radionice po programu koji je naučno utemeljen i dokazan kao djelotvoran.

U TK je poseban problem što se ne poštuje Zakon o igrama na sreću kada je u pitanju najmanja udaljenost od 100 m od škole i vjerskih objekata, a to očito niko i ne kontroliše.

Cijelu priču donosi reporterka Nataša Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare