Ozvaničena kampanja protiv metastatskog karcinoma dojke: Vratila sam se živote

Vijesti 26. apr 202220:44 0 komentara
N1

Organizacija “Think pink – Zajedno smo jedno“ obilježila je početak kampanje “Vratila sam se živote“, koja je posvećena ženama oboljelim od metastatskog karcinoma dojke. Prvi put u Bosni i Hercegovini na ovaj način govori se o najtežoj dijagnozi koju ljekari saopće pacijentima.

Svaka dijagnoza posebna je priča, svaka nosi hrabrost i iskušenje, a koliko život može biti nepredvidiv na teži način je shvatila Danijela Vojičić, kada su joj prije 11 godina otkrili metastatski karcinom dojke i dva limfna čvora.

“Ja uvijek kažem, čovjek dok je zdrav ima milion želja, ali ja sam od momenta shvatila da imam jednu želju u životu da budem zdrava i da se izborim s tom bolesti”, navodi Danijela za N1.

Snagu za borbu protiv bolesti dale su joj tri kćerke, a volja da ih gleda kako rastu bila je Danijelino najjače oružje. Odustajanje nikada nije bilo opcija.

“Svaki put kad padnem da se podignem, mislim da je to bit života”, dodaje ona.

Organizacija „Think pink zajedno smo jedno“ kontinuirano podržava borbu žena protiv karcinoma dojke, a prva njihova kampanja namijenjena podizanju svijesti o konkretno metastatskom karcinomu ozvaničena je skupom u Sarajevskoj vijećnici.

Kampanja po nazivom “Vratila sam se živote” podsjeća da su edukacija žena i pravovremena medicinska podrška važne u cilju sprječavanja fatalnih ishoda oboljenja.

“Rezultati liječenja sve su bolji i bolji, i da smo mi, u centru u kojem ja radim, u poziciji da skoro osam žena kod kojih se karcinom razvije, uspijemo sačuvati sa ove naše vedrije strane”, priča Semir Bešlija, šef klinike za onkologiju KCUS.

“Vrlo važno nam je imati screening program ranog otkrivanja karcinoma dojke, jer rano otkriven karcinom je izliječen karcinom”, napominje Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju Univerztetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Kampanja će biti zapamćena po istoimenoj i simboličnoj obradi pjesme “Vratio sam se živote”. A vratile su se Mileva, Džemila, Amila i Danijela, koje se zajedno za još životne ljepote svojih sugrđanki zalažu uz nesebičnu Tihink Pink i podršku bh. umjetnika.

Detaljnije u prilogu Ane Novaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!