Papić: Kriza u BiH ozbiljna – ima geostrateški, regionalni i unutrašnji aspekt

Vijesti 22. okt 202117:49 > 20:50 1 komentar
N1

Žarko Papić, ekonomista i politički analitičar, je, komentarišući za N1 aktuelnu krizu u BiH, naveo da ona ima tri različita i povezana apekta, koji doprinose da ona bude "mnogo ozbiljnija nego što bi trebalo". To su, objašnjava, geostrateški, regionalni, ali i unutrašnji kontekst, ali je i okarakterisao Dodikove posljednje najave kao nemoguće jer "ruše arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma koja je racionalna." Odgovorio je i na to zašto misli da Dragan Čović šuti o ovim pitanjima, ali i na to kako kriza potire suštinske teme, poput povećanja cijena.

Milorad Dodik je naumio i krenuo u ostvarivanje svojih skorašnjih najava. Najavio i nove zakone koji će vratiti nadležnost RS-u. Na pitanje da li je Dodik nezaustavljiv, naš sagovornik ističe da je posljednja faza njegove politike nevjerovatno pogrešna.

“On odista vozi u nešto što je najgora moguća situacija za sve nas. Važno je i analizirati uzroke krize – svo vrijeme se čini da se sudaraju oni koji ne priznaju BiH i oni koji ne priznaju RS”, navodi Papić.

Podsjetio je na sve blokade od 2018 godine, pa stigao do Dodikovih aktuelnih najava o formiranju novih institucija i ukidanju saglasnosti za postojeće, što Papić naziva nemogućim jer “ruše arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma.”

“Ne može se jednostranom aktivnošću srušiti ta arhitektura. Jedini razuman pristup je o tim stvarima pričati u Parlementu BiH. Ta arhitektura je dosta racionalna. Neko kad osjeti da mu je balans narušen u privatnoj svojini u institucijama, onda pokušava da mijenja sve”, dodaje.

Trenutna kriza u BiH ima tri konteksta: geostrateški, regionalni i unutrašnji

“Ovo ima i geostrateški kontekst – EU je nikad slabija, a SAD su orijentisane na Pacifičku regiju. Ruska federacija je osjetila da može da se iskrcava na Balkan, Dodik sigurno ima rusku podršku. Ovo ima i regionalni koncept”, nastavlja Papić podsjetivši na “srpski svet”.

“Treće, ima unutrašnji aspekt – ogroman broj afera u RS i procjene da SNSD gubi naredne izbore zahtijevaju neko spašavanje, ovo je pogonska energija koja sa svim skupa utiče da ovo bude mnogo ozbiljnija kriza nego što bi trebalo”, analizira Papić.

Zašto Čović šuti ?

Papić je za N1 naveo i svoj stav o tome zašto je Bakir Izetbegović umjeren u svojim izjavama po pomenutim pitanjima, te odgovorio na pitanje zašto Dragan Čović šuti u posljednje vrijeme.

“Bakir Izetbegović vjerovatno ima očekivanje da što bude blaži, time će ublažiti i Dodika. Čović šuti jer očekuje da će mu neko drugi završiti posao oko izbornog zakona. Suština problema je da unutrašnje snage moraju sjesti i dogovoriti se. Najsmiješnije je da je Dodik zagovarao to da se sjedi i dogovara, a sada to nije moguće zbog njega. Na kraju koristi ucjene – to nije političko ponašanje, on je kao malo dijete u obdaništu koji traži svoje igračke nazad”, rekao je Papić.

“Vitalni nacionalni interes Srba u BIH – jeste BiH”

Žarko Papić navodi i to da je “kriza puno ozbiljnija nego što mislimo”.

“Neke je institucije ukrao ovaj, a neke onaj. Vitalni nacionalni interes Srba u BiH jeste BiH. Šta bi sa RS bilo da se, hipotetički govoreći, osamostali ? Bila bi carstvo šverca i mafijaša, izolovana i siromašna. Srbi u BiH imaju ustavni položaj puno bolji nego što bi ga imali u Srbiji ikad, pa makar bili i Srbi na kvadrat”, govori politički analitičar.

“Zaoštravanje krize potpuno potire suštinske teme”

Papića, kao ekonomistu, pitali smo i to kako će građani preživjeti obzirom na sva poskupljenja koja se najavljuju.

“Ovo zaoštravanje krize potpuno potire ove suštinske teme. Pa ni izvještaj EU o BiH nikad nije bio gori. To niko ne pominje, kao ni siromaštvo u BiH. Mi imamo ozbiljan pad standarda koji se reflektuje u potrošačkoj korpi. Može se preživjeti, ali ključni problem je siromaštvo – što kao tema ne postoji. Naše statistike ni ne daju procjenu siromaštva”, govori Papić, te dodaje da udari tek slijede obzirom na haos u svijetu.

“Sad stiže sekundarni udar jer je sistem u svijetu se počeo raspadati, povezalo se nekoliko elemenata. To niko nije u svijetu predvidio. Mi u BiH o tome uopšte ne vodimo računa. Primjerice, nema razloga da ovdje poskupi struja – imamo je dovoljno. To što je na svjetskom tržištu porasla, nas ne bi trebalo da se tiče jer je ne kupujemo za sada”, zaključio je naš sagovornik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare