Partizansko groblje u Mostaru među najugroženijim kulturnim naslijeđima u Evropi

Vijesti 14. apr 202310:03 0 komentara
N1

Partizansko spomen groblje u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, svrstano je među sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog naslijeđa u Evropi, objavila je Evropska komisija.

“Partizansko spomen groblje – sa svojim memorijalnim značajem i relevantnošću – postalo je meta uništavanja, kako u vrijeme rata, tako i u vrijeme mira”, navodi se u objašnjenju odluke.

U odluci se podsjeća da je memorijal izgrađen 1965. godine i da je jedan od najvećih antifašističkih spomenika na Balkanu.

Navodi se da je značajno oštećen tokom rata 1992-1995. godine, da je dodatna, velika oštećenja pretrpio i nakog tog perioda, a posebno u junu prošle godine, kao “jedno od spornih regionalih naslijeđa”.

“Radi se o jednom od “mnogih spomen-područja izgrađenih nakon Drugog svetskog rata koja su bila zapuštena ili čak napuštena u širem regionu”, dodaje se u obrazloženju odluke.

Pored Partizanskog spomen groblja u Mostaru, na spisku sedam najugroženijih lokacija u Evropi nalaze se i Bistričke vodenice u Srbiji, Sveti Stefan u Crnoj Gori, Željeznička stanica Kortrejk u Belgiji, Tvrđava Čakvinji u Gruziji, nekadašnje moravsko naselje “Kuća sestara” u njemačkom mestu Klajnvelka i park Memento u glavnom gradu Mađarske Budimpešti.

Svaka od tih lokacija dobiće grant u vrijednosti od po 10 hiljada evra za sanaciju.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel, rekla je da od 2014. Komisija podržava inicijativu kojom se identifikuju najugroženiji lokaliteti, kojima je potrebna pomoć.

“Moramo nastaviti sa podizanjem svesti o važnosti kulturnog naslijeđa za naše evropske identitete i za postizanje održivog razvoja. Odabrane lokacije imaju potencijal da postanu oruđe za promovisanje mira i dijaloga, ne samo u okviru tog lokaliteta, već regiona”, rekla je Gabrijel.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!