Pet decenija Lukavac Cementa: Proizvodnja u punom pogonu u funkciji zaštite okoliša

Vijesti 06. jun 202421:07 0 komentara

Lukavačka cementara Lukavac Cement danas obilježava 50 godina postojanja. Jedna je od rijetkih frimi koja privatizacijom nije unitšena i opljačkana te koja se može pohvaliti obimom proizvodnje, ulaganjima, a posebno u zaštitu okoliša.

Prije pet decenija počela je sa radom fabrika cementa uz Lukavcu, a gradnja je trajala četiri godine. Tada je kapacitet bio 800 tona cementnog klinkera i 340.000 tona cementa. Danas je to 600.000 tona klinkera i 900.000 ton cementa.

“Mi većinu cementa prodajemo na tržištu Bosne i Hercegovine, nešto izvozimo u Hrvatsku i Sloveniju, a očekujemo da nakon akvizicije, krenemo i u Mađarsku sa pojačanim izvozom”, kaže Stjepan Kumrić, direktor Lukavac Cementa.

A akvizicija se dogodila krajem prošle godine kada je fabriku, od austrijske grupacije, preuzela mađarska Talentis grupa.

“Luakvac Cement raspolaže sa stabilnom domaćom proizvodnjom i mogućnošću plasmana svoje robe. Na taj potencijal dodajemo mogućnosti i nove projekte u inostranstvu koje će samo dodati više mogućnosti za samu fabriku i zaposlenima i samom gradu Lukavcu donijeti više novca i više mogućnosti za razvoj”, ističe Tamas Nemeth, predsjednik nadzornog odbora Lukavac Cementa.

Mađarska ima kapital koji želi uložiti i ulaže u zemlje zapadnog Balkana pa i u BiH, naglašava mađarski ambasador.

“Imamo veoma dobre odnose sa biznismenima iz BiH. Vidimo tu mogućnost za daljnju saradnju. Jedan veliki korak je bio ovo ulaganje, što se desilo ovdje u Lukavcu. Sigurno ćemo nastaviti sa ulaganjima u BiH”, poručuje Krisztian Posa, ambasador Mađarske u BiH.

Od privatizacije fabrike 2001. godine, bile su tri faze izgradnje i rerkonstrukcije gdje je uloženo više od 250 miliona KM, što je rezultiralo jednom od najsavremnijih cemenetara u Evropi.

“Ja sam se plašio da novi investitor neće promijeniti sve. Satri investitor je to dugoročno gledao. Ovdje se ulagalo u nox pogon koji je enormna investicija. To neko ko misli od danas do sutra, ne ulaže. Ova grupacija koja je to preuzela i pažnja koju su posvetili Fabrici Cementa je nešto što nas jako raduje”, ističe Edin Delić, gradonačelnik Lukavca.

Fabrika se sve više okreće očuvanju okoliša, pa je smanjena i potrošnja uglja na 40 %, dok se 60 % energije dobija od alternatvinih goriva koja se uvoze iz EU uz ideju da se ta proizvodnja pokrene i u našoj zemlji. Plan za budućnost je i postati prva regionalna zero CO2 cementara.

“To se radi na način da se taj CO2 hvata i negdje skladišiti, pod zemlju ili pod more. Naša ideja je ta da se količina CO2 koja se plasira uhvati i ponudi kolegama u Fabrici sode jer im treba. Oni ga proizvode da bi dobili sodu”, kaže Stjepan Kumrić, direktor Lukavac Cementa.

Ova kompanija zapošljava 200 radnika. Postavljanje viših standarda u oblasti proizvodnje, usluga, inovacija, investicija, ulaganje u zaštitu okoliša bit će nastavljeno i u narednim godinama, poručuju iz Lukavac Cementa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!