“Plan rasta EU za Zapadni Balkan mogao udvostručiti veličinu regionalnih ekonomija u narednoj deceniji”

Vijesti 22. jan 202412:18 0 komentara
N1

Plan rasta Evropske unije od 6 milijardi eura za Zapadni Balkan potencijalni je bi mogao udvostručiti veličinu regionalnih ekonomija u narednoj deceniji, rekao je zvaničnik Gert Jan Koopman, generalni direktor Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Lideri šest zemalja zapadnog Balkana – Albanije, Bosne, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije – sastali su se u ponedjeljak u Skoplju kako bi razgovarali o reformama potrebnim za pristup planu rasta EU predstavljenom prošlog oktobra.

Danas će lideri razgovarati o zajedničkom regionalnom tržištu i postupnoj integraciji regiona u naše unutrašnje tržište, što je veliki pokretač rasta”, rekao je Gert Jan Koopman, generalni direktor Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Plan rasta potencijalno je promijenio igru i mogao bi udvostručiti veličinu vaših ekonomija u narednoj deceniji“, rekao je on na početku sastanka.

Budući da je prije mnogo godina obećano članstvo u EU, proces pridruživanja u cijelom regionu je usporen do puzanja, uglavnom zbog nevoljnosti među 27 članica bloka i nedostatka reformi u cijelom regionu.

Srbija i Crna Gora su prve u regionu započele pregovore o članstvu u EU, a Albanija i Severna Makedonija počele su pregovore sa Briselom 2022. godine. Kako navodi Reuters, Bosna i Hercegovina i Kosovo u tom procesu znatno zaostaju za svojim susjedima.

Plan rasta podrazumijeva 6 milijardi eura za cijeli region i iznos novca koji ćemo dobiti zavisi od dobrih poslova koje radimo“, rekao je kosovski premijer Albin Kurti uoči sastanka.

Plan rasta EU za region uključivao bi otvaranje zajedničkog tržišta za zemlje Zapadnog Balkana u oblastima kao što su slobodno kretanje roba i usluga, transport i energija.

Ali zauzvrat, zemlje moraju provesti reforme i riješiti sva otvorena pitanja sa svojim susjedima.

Cilj EU je da pruži veću stabilnost regionu koji je nastao nakon krvavog raspada Jugoslavije 1990-ih, ali je i dalje opterećen tenzijama.

Šest lidera predstavit će zajedničku deklaraciju na konferenciji za novinare u glavnom gradu Sjeverne Makedonije Skoplju danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!