Počinje novi krug pregovora o izbornoj reformi: Šta možemo očekivati?

Vijesti 24. jan 202219:59 4 komentara

U srijedu počinje novi krug pregovora o izbornoj reformi. Matthew Palmer i Angelina Eichhorst prvi susret će imati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH s članovima kolegija oba doma. Potom se pregovori sele u Neum. Za sada je izvjesno da se SDP neće odazvati na poziv međunarodnih zvaničnika.

S Bakirom Izetbegovićem na čelu, tim SDA ide u još jedan krug pregovora. Očekivanja nisu velika, s obzirom na složenu političku, pa i sigurnosnu situaciju. Ali prioriteti ove Stranke kada je riječ o izbornoj reformi su jasni.

“Dom naroda treba svesti i reducirati ga da on bude zaista Dom koji će pokretati pitanja samo od vitalnog nacionalnog interesa jer ne vidimo nijednog razloga da Zastupnički dom koji je zakonodavni i Dom naroda raspravljaju sva pitanja i sve zakone u istovjetnom tekstu. To dovodi do blokada i otežanog rada Federacije, mi želimo jednu lakšu prohodnost”, kazao je Adil Osmanović, SDA.

Nakon toga se može razgovarati i na koji način implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava, te Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić. Kada je riječ o Našoj stranci, kažu, poziv su dobili za učešće u razgovorima u Neumu, organi stranke tek treba da odluče da li će učestvovati. Njihov prijedlog ostaje nepromijenjen.

“Jedan predsjednik sa nepostojećim, otklonjenim ovlastima, neposredan izbor u Predstaničkom domu, što znači smanjivanje te konfliktne atmosfere koja slijedi u predizbornoj kampanji, uvijek se svi fokusiraju na tu predsjedničku utrku. Naravno, potpuno reduciranje, prebacivanje Doma naroda u Predstavnički dom koji će odlučivati o vitalnom nacionalnom interesu, to je nešto na čemu smo mi sve vrijeme u svim razgovorima insistirali”, kazao je Damir Arnaut, Naša stranka.

SDP u pregovorima neće učestvovati, sve dok se ne odblokira rad državnih institucija. Kada se predstavnici stranaka iz Republike Srpske vrate u Parlament, SDP je spreman razgovarati i to o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

“Prioritet pored tehničkih izmjena Izbornog zakona da imamo fer i korektne izbore i da ne možemo domove naroda ostaviti u blokadi, znači deblokirati ih, smanjiti vitalni nacionalni interes, ustvari dovesti ga u onu mjeru što vitalni nacionalni interes jeste a ne da sve bude vitalni nacionalni interes i time bismo odblokirali institucije države BiH u punom kapacitetu”, ističe Zukan Helez, SDP.

No, pitanje je da li će u prvom redu HDZ pristati da u fokus stavi reduciranje nadležnosti domova naroda, te koji će njihovi potezi biti ukoliko izostane dogovor o njihovom ključnom zahtjevu “legitimnom” predstavljanju.

“Razgovori o izbornoj reformi su u komplikovanoj fazi i mi kao Evropska unija trebamo poslati jasnu poruku onima koji se protive reformama, onima koji favoriziraju status quo. Uspjeh tog procesa je ključan za stabilnost zemlje, neuspjeh bi mogao odvesti u veliku krizu”, kazao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova RH.

Da li bi neuspjeh mogao voditi ka pokušaju blokade izbornog procesa? Mnogi smatraju da se upravo kroz ovakve izjave, pa i hrvatskih zvaničika, tako nešto i najavljuje. Britanski ambasador Matt Field u svom posljednjem blogu piše: Nećemo dozvoliti nikome da spriječi da se glasanje održi u oktobru ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare