Političari iz Republike Srpske koriste istu matematiku – broj suzdržanih smatraju protivnicima Rezolucije

Vijesti 23. maj 202421:50 0 komentara
Višković, Trivić i Miličević

Nakon što je danas na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici sa 84 glasa zemalja članica, uslijedile su brojne reakcije pa tako i one iz Republike Srpske.

Prvi se oglasio Milorad Dodik, predsjednik ovog bh. entiteta koji, uprkos činjenici da je Rezolucija usvojena i dalje tvrdi da je ona propala te da nije postojala ni natpolovična većina za njeno izglasavanje.

Istog mišljenja su i drugi političari iz RS koji su, između ostalog, o ovom pitanju javno govorili.

Protiv Rezolucije je bilo 19 zemalja, dok je njih 68 bilo suzdržano, međutim, upravo je taj podatak bio glavna teza za koju su se “uhvatili” političari iz RS smatrajući da to znači da automatski te države nizu za usvajanje ovog dokumenta.

Ipak, te tvrdnje demantuju upravo izjave predstavnika ovih zemalja koje su, većinom, priznale genocid i žrtve Srebrenice obrazlažući da će biti suzdržane uglavnom zbog mira i stabilnosti u svijetu.

Međutim, takvo shvatanje ne važi za Dodika i njegove istomišljenike pa je tako predsjednik SDS-a Milan Miličević ocijenio da glasanje u UN-u pokazuje, kako kaže “da većina planete ipak misli svojom glavom i da većina svijeta shvata da usvajanje rezolucije otvara nove jazove u BiH i regionu, ali potencijalno i u cijelom svijetu”.

“Činjenica je da je tas na strani onih koji su bili uzdržani ili protiv, te da je među tim državama i dobar broj islamskih zemalja, jasno govori da je argumentacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pobijedila argumentaciju velikih sila poput Njemačke, SAD, Velike Britanije itd. Slobodni dio planete je odlično razumio da je riječ o političkim igrama i geopolitičkim interesima, u kojima je samo upotrijebljena Srebrenica. Rezulocija će ostaviti duboke jazove i zakočiti BiH, a svako likovanje bošnjačkih političara samo će otežati situaciju”, tvrdi Miličević.

Ni njegova kolegica Jelena Trivić iz Narodnog fronta ne misli ništa drugačije.

“Za 84 i 103 zemlje koje nisu podržale Rezoluciju o Srebrenici, ukazuje na činjenicu da je značajan manjinski broj zemalja u Ujedinjenim nacijama odlučio da uradi ono zbog čega je i pokrenuta Rezolucija o Srebrenici i ono što je njen stvarno cilj: stavljena je etiketa na čitav srpski narod. Umjesto da svi zajedno krenemo naprijed, 30 godina od rata ponovo smo se vratili na početak”, navela je Trivić okrivivši Njemačku, koja je pored Ruande predliožila Rezoluciju, da na taj način, kako kaže, “želi oprati svoju prljavu prošlost”.

“Iskasapili u Prvom svjetskom ratu, ubijali civile, žene, djecu i starce. Vodili propagandnu hajku u svojoj štampi. Nisu uspjeli u naumu, Srbi su opstali i ostali”, rekla je, između ostalog, Trivić.

Njemačku je kritikovao i Radovan Višković, premijer RS te također koristio i istu matematiku kao njegovi prethodnici.

“Posebno ističem da je zbir protiv i uzdržanih veći od onih koji su glasali za, i to  jasno govori sve o predlagaču, licemjerstvu, duplim aršinima. To puno govori o svemu. Njemačka je zemlja koja je  imala uvodno obraćanje, a svako na ovom svijetu zna da su Njemačka i Treći rajh počinili najveći genocid i eto oni su se sad toliko godina poslije sjetili da svoju mračnu historiju ispravljaju i peru preko srpskog naroda”, poručio je, između ostalog, Višković.

Podsjetimo, za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici danas je glasala 171 zemlja. Većina njih je odlučila da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!