Poljoprivrednici ipak odblokirali granični prelaz Županja-Orašje, odustali i od blokade Svilaja

Vijesti 08. sep 202318:56 0 komentara
N1

Granični prelaz Županja - Orašje između Bosne i Hercegovine i Hrvatske odblokiran je u kasnim popodnevnim satima. Poljoprivrednici, koji su saobraćaj tamo blokirali još od ranog jutra, odustali su od današnje blokade, kao i od one koju su za ponedjeljak najavljivali na graničnom prelazu Svilaj.

Suprotno onome što je medijima saopšteno ranije, da poljoprivrednici neće otići dok se njihovi zahtjevi ne ispune, od blokade su ipak odustali, naglašavajući da će od nadležnih zahtijevati da im daju pismenu garanciju za sve što je danas obećano.

N1

U utorak bi se njihovi predstavnici trebali još jednom sastati sa resornim federalnim ministrom, kao i premijerom. Ujedno, tražit će i dodatne garancije da će obećano biti i ispunjeno u roku od 30 dana.

“Razišli smo se, jer smo ipak pristali na neki dogovor sa federalnim ministrom, u utorak će nas ugostiti kod sebe, gdje ćemo ovo još malo doraditi. Govorimo o iznosu od dva i po miliona KM za cijelu Federaciju BiH, to je nekih 360 KM po hektaru zasijane pšenice u roku od mjesec, do mjesec i po dana”, pojasnio je ekipi N1 jedan od poljoprivrednika.

Podsjetimo, na ovakve poteze poljoprivrednike su naveli nagomilani problemi uoči jesenje sjetve. Izemđu ostalog, tvrde i da obećane federalne potpore za pšenicu rod 2022/2023 nisu isplaćene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!