Poništena sporna nabavka vozačkih dozvola vrijednosti 800 hiljada KM

Vijesti 17. jun 202215:09 > 15:12
Izvor: Anadolija

Ured za razmatranje žalbi BiH (URŽ) poništio je spornu nabavku obrazaca vozačkih dozvola vrijednu 800.000 KM koju je Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BIH (IDDEEA) bez ikakvog javnog nadmetanja dodijelila kompaniji MUEHLBAUER.

Ugovor koji je URŽ poništio dodijeljen je putem pregovaračkog postupka zbog krajnje hitnosti uz tvrdnje da se ne može promijeniti trenutni dobavljač.

Slične stvari konstantno se ponavljaju jer MUEHLBAUER godinama dobija poslove izdavanja ličnih dokumenata bez učešća aktivne konkurencije a zbog ovog slučaja URŽ je pokrenuo i prekršajni postupak protiv rukovodstva IDDEEA-e.

Ovaj slučaj Transparency Intenational u BiH (TI BIH) još ranije je prijavio Agenciji za javne nabavke BiH koja je nakon provedenog postupka svu dokumentaciju predala Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog mogućeg postojanja elemenata krivičnog djela. TI BiH je od početka tvrdio da je IDDEEA neopravdano izbjegla raspisivanje tendera i ugovor na ovakav način dodijelila postojećem dobavljaču, jer je imala dovoljno vremena da sprovede nabavku po zakonu. Zato su upitne tvrdnje rukovodstva ove državne agencije da je sve urađeno da građani ne bi ostali bez vozačkih dozvola, a nisu ponuđeni ni dokazi da samo MUEHLBAUER može ispuniti tražene tehničke uslove.

Dok se čeka reakcija pravosuđa, francuska kompanija Thales DIS France SAS uložila je žalbu, jer tvrdi da ima mogućnost da zadovolji tehničke karakteristike traženih obrazaca vozačkih dozvola, kao i to da na tržištu postoje i drugi dobavljači koji mogu ispuniti ove uslove, ali se pregovaralo samo sa postojećim dobavljačem.

URŽ je poništio cijeli postupak jer se ugovor nije mogao dodijeliti na ovaj način, zbog toga što IDDEEA nije na vrijeme pokrenula nabavku i sama sebe je dovela u situaciju da može doći do nestašice ličnih dokumenata. U odluci se još navodi da se po zakonu, ugovor za isporuke dodatnih količina putem pregovaračkog postupka mogao dodijeliti samo kada trajanje osnovnog ugovora kao i ugovora koji se ponavljaju nije duže od jedne godine. U ovom slučaju ugovor je trajao 10 godina i bilo je dovoljno vremena za raspisivanje tendera.

Iz URŽ-a još ističu da je IDDEEA u svakom trenutku imala na raspolaganju sve informacije i da se nije moglo desiti da se povuku posljednje količine u decembru 2021. godine, a da pitanje nabavke za budući period ne bude riješeno.
URŽ takođe navode da IDDEEA nije dokazala da samo MUEHLBAUER može ispuniti tehničke uslove i nije ponudila dokaze koji su rezultat analize stanja na tržištu te da se “ovako važnom postupku pristupilo na nedopustivo pojednostavljen i neprimjeren način“. Pored poništenja ove nabavke URŽ se odlučio da iskoristi zakonsku mogućnosti i pred nadležnim sudom pokrene prekršajni postupak protiv IDDEEA-e.

URŽ se rijetko odlučuje na pokretanje ovakvih postupaka koji mogu dovesti do novčanih kazni za ugovorne organe i odgovorna lica, što pokazuje podatak iz izvještaja o radu ove institucije koja je u 2020. godini pokrenula samo dva prekršajna postupka. Treba istaći i da je nakon prijave koja je proslijeđena Tužilaštvu BiH od strane Agencije za javne nabavke BiH, IDDEEA raspisala otvoreni postupak za nabavku obrazaca ličnih karata i vozačkih dozvola vrijedan 30,8 miliona maraka iako se samo par mjeseci ranije tvrdilo da se ne može promijeniti trenutni dobavljač.

Godinama su ugovori sa postojećim dobavljačem ličnih dokumenata u BIH MUEHLBAUER zaključivani pregovaračkim postupcima bez učešća aktivne konkurencije. Tako je ugovor za nabavku pasoša u martu 2017. godine vrijedna 9,4 miliona KM također dodijeljen ovoj kompaniji putem pregovaračkog postupka a i tada se tvrdilo da će građani ostati bez ličnih dokumenata jer je URŽ poništio nekoliko otvorenih postupaka usvajajući žalbe nezadovoljnih ponuđača. Takođe, svojevremeno je i Ured za reviziju institucija BiH zaključio da je za nabavku ličnih dokumenata preko 100 miliona KM podijeljeno bez provedenog tendera, saopćeno je iz Transparency Intenational u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar