Porodica Martinović o slavlju Uskrsa: “Moja kolegica je postila za ramazan, ja sam postila, lijepo nam je svima”

Vijesti 01. apr 202410:18 0 komentara
N1

Uskrs je, najveći hrišćanski blagdan. I priroda nam se budi, ponovo osjećamo radost boja oko nas. O radosti Uskrsa, simbolici, značaju i vrijendostima koje donosi za Novi dan govorile su mama i kćerka Edita i Dora Martinović.

Edita je govorila o tome kako vrijednosti koje promoviše vjera uskladiti sa današnjim vremenom.

“Ja sam svoju djecu Bogu hvala održala na tom duhovnom putu jako su u vjeri, jako poštuju sve. Za nas je Uskrs najveći blagdan. Mi za Božić izgledamo veseli, sretni jer slavimo jedan rođendan, a Uskrs je nešto sasvim drugo. Mi smo radosni i srećni ali je ta radost u našem srcu. Mi za Uskrs gorimo jer je ta ljubav Isusa nas spasila”, kazala je Edita.

Za Doru je izuzetno lijepo kada se za Božić okupi više od 40 članova porodice, dok je za Uskrs to malo drugačije.

“Za Uskrs je većimo obitelj s mamine strane, Martinovići su s tatine i za Uskrs je nešto sasvim drugo”, navela je Dora.

Vrijednosti Uskrsa

Za Editu najvažnije je, kako navodi, živjeti u skladu sa Isusovim načelima.

“Truditi se živjeti kao što je Isus živio. Manje grijeha, više ljubavi, više pružanja drugoma, više radosti u srcu. Mi u biti to moramo pokazivati i drugima”, kazala je Edita.

I njena kćerka je saglasna s tim.

“Kad smo imali sva tri posta odjednom mislim da je bi da svi naučimo praštati jedni drugima, da volimo jedni druge,da živimo u miru da nema svađa, da nema nešto što bi spriječilo tu ljubav među drugima. Mislim da je najvažnije da živimo u tom miru, da se volimo”, navela je Dora.

Ljepota zajedništva u Sarajevu

Prije Uskrsa katolici su bili u postu, baš kao i pravoslavci dok muslimani poste u svetom mjesecu ramazanu. To je za Editu ljepota zajedništva.

“Trebali bi biti više okrenuti jedni prema drugima. Ipak mi živimo na istim ulicama, u istom gradu, ne vidim da neko između nas nekoga ne voli. Ne znam šta se događa u zraku. Osjetilo se da ljudi zajedno poste ove godine, u zraku u Sarajevu jako puno baš je bilo lijepo, meni je bilo lijepo. Moja kolegica na poslu, ja koja postim mi smo zajedno. Miris somuna, našeg grada. To je radost, sreća i lijepo nam je svima”, istakla je Edita.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!