Poruka iz BiH: Partneri da, ali čekaonica migrantima – ne

Vijesti 19. feb 202119:07 2 komentara

Migrantskom krizom mora se upravljati, i svako mora podnijeti svoj dio tereta, poruka je to europske komesarke Ylve Johansson, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoranom Tegeltijom. Johansson je pohvalila vidljiv napredak, ali istakla da je potrebno onemogućiti humanitarne krize, kakva se dogodila u decembru prošle godine u Unsko-sanskom kantonu. Iz BiH poruka komesarki - možemo biti partneri, ali spavaonica za migrante, nećemo biti.

Novi posjet jedne europske dužnosnice, poruke iste. Partnerstvo, upravljanje, ljudska prava… I upozorenje.

“Upravljanje migracijama je nacionalna odgovornost. Za mene je jasno je da BiH treba razviti bolji i jači kapacitet na državnoj razini za upravljanje migracijama. Također, da se osigura da cijela država preuzme odgovornost za upravljanje migracijama”, kaže Johansson.

“Bosna i Hercegovina je spremna biti partner u konstorlisanju migracija, ali da BiH ne može biti talac ove krize. I da BiH nije spremna da bude spavaona za migrante zbog načina da sa istoka vrlo lako dolazite do BiH, a onda zablokirate izlazak iz BiH”, dodaje Zoran Tegetlija.

Za snažniji odgovor na krizi, potrebno je izvršiti pritisak na one dijelove zemlje, koji odbijaju preuzeti dio tereta, smatraju stručnjaci.

“Ne deklarativno, nego politički pritisak na entitet Republike Srpske i politički pritisak na kantone sa hrvatskom većinom. Jednostavno, ako toga ne bude, naši se političari neće dogovoriti”, smatra Jasmin Ahić, profesor.

Kamp Lipa danas, za razliku od prethodnog razdoblja, pruža značajno humanije uvjete za boravak migranata. I migranti, ali i novinari primjećuju poboljšanje.

“Prije nego što je ona došla, oni nam ovdje nisu mogli pomoći. A sada, kada je komesarka došla ovdje, možda će to značiti nešto novo za nas“, nada se migrant iz Pakistana .

“Ono što mogu da primjetim je da se kamp popravlja. Uslovi su, zaista, bolji”, zaključuje Vanja Stokić, novinarka.

A komesarka se u Sarajevu, neizostavno, suočila sa pitanje o tome vodi li se istraga o nedavno incidentu na hrvatskoj granici, kada su europski parlamentarci spriječeni u nakani da provjere postupanje hrvatske policije prema migrantima.

“Ja sam baš jučer u Hrvatskoj imala priliku da razgovaram sa resornim ministrom, koji me uvjerio da se vode kvalitetne istrage upravo po ovom pitanju, uporedo sa aktivnostima na uvođenju jednog unapređenog mehanizma monitoringa”, ističe Johansson.

Sastancima sa dužnosnicima u Sarajevu, uključujući i članove Predsjedništva, komesarka Johansson, završila je dvodnevu posjetu našoj zemlji. S njezinim povratkom u Brisel, u našoj zemlji ostali su stari problemi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare