Poruka Ramiza Salkića: Usvojite rezoluciju i skinite teret sa srpskog naroda

Vijesti 07. jul 202318:26 1 komentar

Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kazao je da bi ovaj entitetski parlament sa usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici "skinuo ogroman teret kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda". On je u razgovoru za N1 ocijenio kako se pale u vodu priče da se promijenio lider SNSD-a Milorad i da mi danas svjedočimo "nikad gorem Dodiku".

Je li rezolucija o genocidu u Srebrenici, upućena u parlamentarnu proceduru u Narodnoj skupštini Republike Srpske unaprijed osuđeno na neuspjeh, zbog poznatog stava većine poslanika?

Uputili smo u proceduru zvaničan prijedlog o osudi genocida u RS-u, vidjet ćemo kako će reagovati predsjednik NSRS-a i kolegij. Kao potpredsjednik entiteta 2015. sam preko narodnih poslanika uputio gotovo istu rezoluciji, ona nije ni došla na dnevni red. Tad su bile reakcije vrlo burne, sad je napredak što nema takvih reakcija. Mi na ovaj način činimo uslugu političkim predstavnicima srpskog naroda koji nemaju hrabrosti da povedu svoj narod putem katarze. Ukoliko bi se usvojila ova rezolucija skinuo bi se ogroman teret kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda.

Kako komentarišete sastanak u Konjicu na kojem je Dodik opsovao genocid?

Generalno, i to govorim kao čovjek, a ne kao političar, to je velika sramota za one koji su bili prisutni. Ljudski i dostojanstveno je bilo da su izašli sa sastanka i o tome obavijestili javnost. Dodik nikad ranije nije psovao genocid, jest ga negirao, ali i to radi sve manje i manje. Ali na ovakav bahat način to nikada nije uradio (s nama). Nama su govorili da se on promijenio, a zapravo nismo imali nikada goreg Dodika.

Zvizdić odgovorio na pitanje da li bi se MUP RS-a suprotstavio hapšenju Dodika

Da li je Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida dovoljno precizan?

Mislim da je ključni problem u Tužilaštvu BiH jer nemaju hrabrosti da se uhvate u koštac sa ovim problemom.

Dodik je danas potpisao Ukaz o proglašenju zakona NSRS-a koji je Schmidt poništio?

Dodik će ići do kraja, to je što ja vidim. Ovdje je na potezu međunarodna zajednica da pokaže da li je dosljedna da završi posao u interesu građana i mira. Prije Dodika je odgovorna predsjedavajuć Vijeća naroda koja je nastavila proceduru o ovom zakonu iako ga je poništio Schmidt, kao i predsjednik NSRS-a koji je također nastavio sa procedurom.

Hoće li pravosuđe nešto poduzeti?

Ovakvo kakvo imamo – neće.

A OHR?

Nadam se da hoće i da će Schmidt završiti posao koji je započeo nedavno. Dodik više ne treba biti dio političke scene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare