Postoji li opasnost od insceniranog terorističkog napada u BiH: “Ovdje je sve moguće, trebamo biti budni”

Vijesti 15. nov 202321:37 0 komentara

Potencijalni terorizam i terorističke ćelije u Bosni i Hercegovini su tema o kojoj se danima govori i koristi u dnevno-političke svrhe. Iz sigurnosnih agencija poručuju da nema takve opasnosti u BiH. Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda PSBiH i bivši direktor Federalne uprave policije koji je radio na slučajevima terorizma i terorističkih ćelija kazao kako nema informaciju da postoje ćelije u BiH niti slučajeva poput onog koji se prije više od decenije dogodio u Maoči.

Na pitanje postoji li mogućnost od insceniranog terorističkog napada, odgovara: “Sve je moguće.”

Ako kažu sigurnosne agencije da ne postoji opasnost od terorističkog akta, trebamo li se plašiti insceniranog?

Svašta je moguće ovdje. Ovdje je bilo terorističkih akata posebno na području središnje Bosne gdje su povratnici Hrvati u periodu od 1995. do 1999. godine i vrlo indikativno je bilo da su se u to vrijeme na tom području pojavljivale pojedine strane osobe ili obavještajci stranih zemalja. Da ne goovrim o predmetu Leutar, Ugljena Nedžada itd, nije bilo završnice, a sve se zna u tim predmetima. Znaju nadležne agencije, ali nemaju dovoljno hrabrosti da rade na tome. Nisu nam dali dovoljno vremena niti su bili dovolno hrabrni da stvarne izvršioce prijavimo za kaznena djela. Mi trebamo biti budni jer sloboda svakog naroda i svake države zahtijevaju dvadesetčetverosatnu budnost. To se, ne dao Bog, može desiti, a da se ne bi desilo policijske agencije rade na tome. Provode pojačane mjere pojedinih objekata. Ova situacija na Bliskom istoku je vrlo osjetljiva jer imamo predstavnike tih zemalja ovdje kod nas i predstavnike tih naroda. Da se ne bi desila neka situacija čije posljedice kasnije ne možemo spriječiti. Pažnju treba obratiti na ugroženost vjerskih objekata, pojedinih diplomatsko-konzularnih predstavništava i na mjesta gdje se građani okupljaju u većem broju.

Da li je pismo državnih parlamentaraca iz RS koje je poslano u EU, da postoji opasnost od islamskog radikalizma u kontekstu pripreme za samostalnost RS?

To je islamofobija i kada je u pitanju BiH ne pokazuje relanu sliku na bilo koji način. Čuo sam izjave pojedinih zvaničnika o paradžematima da kao ima između 100 i 120, ali niko nije rekao da su oni terorističke ćelije. Ako jesu, oni u MUP-u RS su dužni poduzeti mjere, u protivnom to je spinovanje i te osobe nemaju pojma šta je terorizam. Moram napraviti paralelu, ako se sjećate akcije u Maoči koju sam radio po naređenju državnog Tužiteljstva. Organizovao sam 550 policajaca koji su izveli akciju hapšenja i pretres 37 objekata. Akcija je koštala 127.000 KM a naš optužni prijedlog je da su te osobe htjele napraviti ex teritorij na području BiH, odnosno dijela RS. Kada je završena akcija, neke opozicione stranke iz FBiH, pogotovo SNSD-a su nas napale zašto to radimo, čak su tražili da vratim taj novac.

A što su se protivili?

Da bi oni u neka doba mogli iz ovih razloga proglasiti teritoriju RS nezavisnom državom. Trebamo biti ozbiljni po tom pitanju, imali smo problema s tom vrstom radikalizma i teororizma. Mislim da, s obzirom na uvjete pod kojim su radile policijske agencije, idealno smo se iznijeli s tim problemom. Mislim da smo bili jako dobri u toj antiterorističkoj kampanji.

Mislite li da sada postoji opasnost od terorizma?

Ovdje postoje terorizmi s raznim prefiksom. Mi smo knjigu alinea Ravnogorskog četničkog pokreta 2004. predali Tužilaštvu, nikada niko nije porocesuiran. Ovdje je bitno ko je koji prefiks i kako kome odgovara od političara. Kada sam bio direkttor (FUP, op.a.) svi su dobili spisak lica u vezi ‘islamskog terorizma’, bilo ih je oko 1.100. Imali su priliku da ta lica prate i poduzimaju mjere u skladu sa zakonima. Naša OSA je vrlo uspješno radila niz godina na tom problemu. I to što Dodik radi je sovjevrsan terorizam, on nas psihički teroriše godinama.

Kakvo je sad stanje u Maoči?

Zaista trenutno ne znam, ali nemam informacija da postoji nešto ekstremno, da se neko zatvorio kao tada, da ne da pristup selu itd.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!