Potočari uoči presude Mladiću: Čeka se pravda za sinove, muževe, očeve, braću…

Vijesti 08. jun 202112:40 0 komentara
N1

U krugu Memorijalnog centra Potočari pratit će se izricanje konačne presude Ratku Mladiću, komandantu Vojske Republike Srpske.

U Potočare su stigli Fata Gobeljić, Aiša Omerović, Refija Hadžibulić, Nura Mustafić, Ferida Jusić, Zula Jakubović, Nedžiba Salihović… One čekaju pravdu za svoje sinove, muževe, očeve i braću.

Konačna presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), koji se tereti za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini (1992-1995.), uključujući i genocid, bit će izrečena danas, a nakon što je prvostepeno osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Na televiziji N1 možete pratiti Specijalni program povodom izricanja ove historijske presude, a uz to donosimo svjedočenja, analize i reakcije sa brojnim gostima u programu N1.

Naši reporteri izvještavaju uživo iz Haga, Srebrenice, Prijedora, Sarajeva, Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Beograda i Zagreba.

Drugostepenu i konačnu presudu će, kako je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) najavljeno, izreći sudije Žalbenog vijeća – Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Optužnica Haškog tužilaštva Ratka Mladića kao jednog od ključnih aktera udruženih zločinačkih poduhvata (UZP) u BiH, između ostalog, tereti za namjeru trajnog uklanjanja/progona Bošnjaka, bosanskih Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva s velikih dijelova Bosne i Hercegovine.

Tok događaja pratite iz minute u minut na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!