Požar u okolini nuklearke Černobil, gori 10.000 hektara šume

Vijesti 27. mar 202218:06 > 18:56 1 komentar
Izvor: REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

U restriktivnoj zoni oko nuklearne elektrane Černobilj izbio je šumski požar tokom borbenih dejstava, saopštila je komesarka ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Ljudmila Denisova i pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da hitno pošalje pomoć. Gori više od 10.000 hektara šume što može izazvati povećanje nivoa radijacije u vazduhu, objavio je Denisova na Fejsbuku, prenosi ukrajinska agencija Ukrinform.

Stavljanje vatre pod kontrolu i njeno gašenje je nemoguće zbog toga što je ova zona, u kojoj je zbog visokog nivoa radijacije zabranjen pristup građanima, pod kontrolom ruskih snaga, tvrdi ona.

Denisova je upozorila da bi plamen mogao da zahvati skladišta iskorištenog nuklearnog goriva i objekte sa nuklearnim otpadom u zoni Černobilja, kao i da zbog suhog i vjetrovitog vremena može doći do požara većih razmjera.

Ona je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da pošalje eksperte i vatrogasnu opremu u Ukrajinu što prije kako bi se “spriječile nepopravljive posljedice, ne samo za Ukrajinu nego i za cijeli svijet”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare