Požari u BiH: AirTractori trebali poletjeti još 2011. godine

Vijesti 16. aug 202119:59 > 20:00 5 komentara
N1

Federalna vlada još 2013. godine donijela je odluku o nabavci letjelica za gašenje požara, tvrdi Mensud Jusufović, predsjednik Vatrogasnog saveza KS. U ranijoj studiji gašenja požara otvorenog prostora koja je podržana i od Federalnog parlamenta, navedeno je da je AirTractor najoptimalnije rješenje. Navodno su bila osigurana i sredstava. No od svega se odustalo.

“Još 2011. godine tim stručnjaka napravio je strategiju gašenja požara otvorenih prostora i Vlada Federacije je usvojila tu strategiju. Godinu dana kasnije Federalni parlament je zadužio Vladu da krene u nabavku letjelica, kupi AirTractore koji nose tri tone vode, tri takve letjelice. Vlada Federacije je 2013. godine donijela odluku o nabavci. Sredstva su osigurana u budžetu civilne zaštite, no dolaskom Fahrudina Solaka na čelo uprave, vraćena su Vladi Federacije. Iskrsnulo je nešto ‘bitnije’, znate kako se mora čuvati socijalni mir. On je bio protiv letjelica. Navodio je da se ne mogu puniti kod nas, iako je Aerodrom Mostar već tada napravio pristanište za ove avione sa određenim brojem hidranata. Ti avioni posjeduju i amfibije i mogli su se puniti i na jezeru, no nisu bile dovoljno dobre za novo rukovodstvo Civilne zaštite i zato danas zavisimo od susjeda”, kaže Jusufović.

Kakvim sredstvima raspolaže Federalna uprava Civilne zaštite, dovoljno je podsjetiti da građani izdvajuju 0,5 posto od svojih plaća da bi ih Federacija uz ostalo zaštitila i od požara, no niti jedna marka nije uložena u vatrogastvo koje je u nadležnoti Uprave, kaže Jusufović. U RS izdavaja se 0,04 posto, ali direktno za vatrogastvo.

Zbog svega navedenog iznenađen je odlukom Vlade FBiH koja je naložila Federalnoj upravi da sačini informaciju o potrebi nabavke letjelica, kada je još prije deset godina izrađena stručna studija. O helikopterima Oružanih snaga BiH čije korištenje blokira Milorad Dodik kaže:

“Takve požare ne može riješiti helikopter Oružanih snaga koji ima 800 litara koje se rasprše u zraku. Bez vodenog udara aviona nema ništa. Ali stav Federalane uprave Civilne zaštite bio je da nam ne trebaju avioni, a sada su im dobri kanaderi i letjelice susjednih država” , dodaje Mensud Jusufović inače po struci, viši vatrogasni oficir, prve klase.

Naravno, ovo ne pravda Milorada Dodika, niti njegovog stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji odbija da zakaže sjednicu Vijeća ministara, iako je zvaničan zahtjev od Ministarstva sigurnosti stigao. U tom zahtjevu zatraženo je hitno usvajanje odluke kojom se traži međunarodna pomoć u gašenju koja je u ovom trenutku moguća samo u graničnom području do deset kilometara.

Za stalo je neophodna saglasnost Vijeća ministara BiH. Međunarodnu pomoć zaražili su i u Predsjedništvu BiH, ali i reakciju OHR-a.

Na vandrednoj sjednici bez Milorada Dodika, zatraženo je od Visokog predstavnika da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže Bosna i Hercegovina, a što je sada onemogućeno blokadom Milorada Dodika.

Iz ureda OHR-a su odgovorili

“Visoki predstavnik smatra da je ovo obaveza za sve, da se odgovorno angažuju i učine ono što je ispravno kako bi bili u mogućnosti osigurati građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu. Visoki predstavnik očekuje od nadležnih domaćih institucija da djeluju u okviru svojih nadležnosti i odgovore na hitne potrebe lokalnih zajednica u područjima pogođenim požarima. Pored toga, visoki predstavnik pomno prati situaciju, te je zatražio detaljne informacije od nadležnih agencija kako bi mogao procijeniti težinu situacije”, navode iz OHR-a.

U međuvremenu stigla je potvrda kako požare u Jablanici gase i dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske, a nakon zahtjeva kolega iz Federacije.

“Koristi se vodozahvat Јablaničkog jezera za gašenje požara. Kolege iz Federalne uprave civilne zaštite obezbijedile su sve ostalo što je potrebno u pripremi gašenja požara iz vazduha, kao što je određivanje lokacije požara, obim požarišta, površina. Zahtjev za angažman helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske proslijeđen je na osnovu Sporazuma o saradnji u ostvarivanju ciljeva zaštite i spasavanja između Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite”, naveo je direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Slike opožarenih mjesta, vatrogasci sa naprtnjačama, požari koji prijete kućama i očjani građani koji dozivaju pomoć, ogromna materijlna šteta i šteta po biodivrezitet BIH

Ništa od ovog čini se nije ni dovoljno snažno, ni motivirajuće da vlasti u BiiH djeluju. Ili kako je primjetio i načelnik Općine Jablanica u ovom trenutku može nas spasiti samo kiša, ili OHR.

Visoki predstvnik teško će reagovati, a kiša, kako kaže prognoza za sutra širom BiH mogući pljuskovi s grmljavinom, osim u Hercegovini gdje se očekuje većinom umjerena naoblaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare