“Prednost pri zapošljavanju i dalje će dobijati ona koja se ne planira udati”

Vijesti 08. mar 202311:42 1 komentar

Šta je nama Dan žena? Šta nam o položaju svoje grupe mogu reći aktivistkinje, novinarke, a šta predvodnice udruženja? Jesmo li uopšte svjesni položaja žena Romkinja u Bosni i Hercegovini, žena sa invaliditetom - sa kojim se predrasudama bore, kako dolaze do zaposlenja, šta onima koje su majke omoguće ionako preniske porodiljske naknade?

O ovim pitanjima su za N1 govorile Vedrana Frapto iz Fondacije Cure, aktivistkinja Ana Kotur – Erkić iz Brčkog, potom direktorica ženske romske mreže “Uspjeh” Indira Bajramović, te banjalučka novinarka Milkica Milojević.

“Kad pogledamo ko je u BiH i širom svijeta najmanje plaćen za količinu poslova koje obavljaju – to su žene”

Statistike pokazuju da će jedna od tri žene proživjeti nasilje u životu. Treba napomenuti da je samo tokom 2022. godine zabilježeno 12 ubistava žena u Bosni i Hercegovini.

Bijeg od ovakve stvarnosti dodatno otežava činjenica da će brojne žene naići na poteškoće pri zapošljavanju.

“Posebno se to odnosi na žene koje su višestruko marginalizovane u društvu. Prednost prilikom trajnog zapošljavanja i dalje će uglavnom dobijati ona kandidatkinja koja se ne planira udati i osnovati porodicu. Tu je i izazov porodiljskih naknada u BiH, koje još uvijek nisu ujednjačene. Teškoj situaciji dodatan teret donijela je inflacija. Kad pogledamo ko je u BiH i širom svijeta najmanje plaćen za količinu posla koju obavljaju – to su žene”, izjavila je iz fondacije Frapto iz Fondacije Cure.

“I da se porodiljska naknada izjednači u BiH, ona ne bi bila dovoljna za žene sa invaliditetom zbog angažiranja dodatne podrške”

Jasno je da su na brojnim poljima i žene sa invaliditetom diskriminisane, no posebno zabrinjava i diskriminacija na osnovu spola unutar grupe osoba sa invaliditetom.

Pored svih drugih teškoća – ovoj kategoriji je zapošljavanje poseban izazov.

“U zakonima u entitetima ne postoji komponenta rodne ravnopravnosti koja bi potaknula zapošljavanje žena sa invaliditetom. Statistika od prije nekoliko godina pokazuje da poslodavci vrlo često biraju muškarce sa manjim procijenjenim invaliditetom, prosto jer od njih očekuju veću radnu učinkovitost. To više nije pitanje ni kompetencija, kvalifikacija i sposobnosti – već fizičke spremnosti. Kada je riječ o porodiljnim naknadama, čak i da se izjednače u BiH – one nisu dovoljna podrška za žene sa invaliditetom zbog povećanih troškova i angažiranja dodatne podrške za majke s invaliditetom, što je neprepoznato u zakonima”, priča nam aktivistkinja Kotur – Erkić.

“Romkinje se mogu naći u svakoj ovoj kategoriji”

Različita društva, istovremeno, ukazuju i na nepovoljan položaj žena i djevojčica Romkinja u bh. društvu. Tako će biti i ove godine.

“Mi se možemo naći u svakoj ovoj kategoriji o kojoj su pričale moje prethodnice”, govori gošća N1 Indira Bajramović, najavljujući kampanju koju će provoditi ženska romska mreža “Uspjeh”.

“Pored toga, trpimo i predrasude i otvorenu diskriminaciju. Zato se ove godine kampanja našeg udruženja odvija pod sloganom ‘Nulta tolerancija’ – nulta tolerancija na sve oblike nasilja nad Romkinjama, na maloljetničke ugovorene brakove, na sve oblike rasne diskriminacije, na isključenost Romkinja i na nevidljivost romske djece u obrazovanju”, naglašava nam Bajramović.

Borba protiv kriminalizacije klevete je ujedno i dio ženske borbe

Sagovornice N1 uspjele su povezati borbu za ženska prava sa nekim od trenutno najaktuelnijih pitanja u društvu.

“Svaka od ovih nepravdi jako je bitna. Ipak, ja sam novinarka, pa bih ovaj Dan žena posvetila borbi protiv kriminalizacije klevete u RS – odnosno usvajanju zakona kojim bi se slobodnomisleći ljudi koji se usuđuju reći ono što se moćnicima ne sviđa bili pod prijetnjom visokih kazni. Ovo smatram dijelom i ženske borbe iz razloga što su odgovorni mediji bitan saveznik svih marginalizovanih grupa – oni su njihove oči i uši”, podcrtala je novinarka Milkica Milojević.

Stoga, “Odlučne cure će spasiti svijet” – slogan je ovogodišnje kampanje Fondacije Cure, a treba napomenuti da će, kao i širem svijeta, u borbi za jednaka prava žena biti organizovani i maršovi širom BiH i regije. Gdje, kada, kako i zašto – opširnije na linku ispod.

Žene širom svijeta danas će izaći na protest, brojni su motivi za demonstracije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare