Predstavnički dom PSBiH usvojio izmjene Zakona o platama u prvom čitanju

Vijesti 23. feb 202317:52 0 komentara
F.Z./N1

Na 4. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago.

Predstavnički dom nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini u prvom čitanju, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić. U skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma, Ustavnopravna komisija zadužena je da izradi novo mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, kojeg je, u prvom čitanju, predložio poslanik Denis Zvizdić.

Poslanici razmatrali izmjene zakona o platama i naknadama, zastavi BiH i sportu

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Nabavka i funkcionalnost ličnih dokumenata“, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH. Dom je usvojio zaključak kojim se zadužuje Savjet ministara BiH (uključujući i Ministarstvo civilnih poslova i IDDEEA-u) da Predstavničkom domu PSBiH dostavi izvještaj s informacijama o realizaciji preporuka Kancelarije za reviziju institucija BiH iz Izvještaja o reviziji učinka na temu „Nabavka i funkcionalnost ličnih dokumenata“, a u pripremi procesa i tokom procesa javne nabavke predmetnih dokumenata (realizovana u januara 2023. godine – obavještenje o dodjeli ugovora 1110-1-1-54-5-21/23, dostupno na portalu javnih nabavki), kao i svih drugih javnih nabavki ličnih dokumenata uključujući dopune, produženja ugovora i svih drugih nabavki. Takođe, traži se i izvještaj o realizaciji prethodnih preporuka Kancelarije za reviziju institucija BiH od 2012. godine do danas.

Radi nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu Doma upućen je Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu za 2020. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je prijedlog zaključka poslanika Jasmina Emrića, kojim Predstavnički dom PSBiH traži od predsjedavajuće Savjeta ministara BiH da, u saradnji s Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u roku od 30 dana organizuje sastanak s predsjednicima vlada entiteta i Brčko Distrikta BiH, te nadležnim ministrima za poljoprivredu i ministrima za finansije radi usaglašavanja i konačnog uspostavljanja modela IPARD operativne strukture u BiH.

Predstavnički dom PSBiH nije usvojio:

· Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH,

· Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.

Predstavnički dom usvojio je Odluku o izmjenama Odluke o imenovanju članova stalnih komisija Predstavničkog doma PSBiH, kojom je, umjesto poslanika Zorana Tegeltije, u Komisiju za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma i u Komisiju za borbu protiv korupcije i kleptokratije Predstavničkog doma imenovan poslanik Milorad Kojić. Istom odlukom, umjesto poslanika Zukana Heleza, u Komisiju za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma i u Komisiju za borbu protiv korupcije i kleptokratije Predstavničkog doma imenovana je poslanica Ermina Salkičević – Dizdarević.

Imenovanja

Prethodno, na početku sjednice, svečanu izjavu dali su poslanici Milorad Kojić, kome je mandat dodijeljen umjesto Zorana Tegeltije, imenovanog za ministra finansija i trezora BiH, te poslanica Ermina Salkičević – Dizdarević, kojoj je mandat dodijeljen umjesto Zukana Heleza, imenovanog za ministra odbrane BiH.

Usvojena je i Odluka o imenovanju članova Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Federacije BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH. Ovom Odlukom u Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju iz Federacije BiH imenovani su Suad Zeljković i Milenko Tomić.

Za sekretara Predstavničkog doma PSBiH imenovan je Marin Vukoja.

Predstavnički dom dao je saglasnost za ratifikaciju.

· Sporazuma o zajmu (Projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj;

· Sporazuma o grantu za Trast fond jednog donatora za Projekat modernizacije vodnog i sanitarnog sektora za Bosnu u Hercegovinu (Projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi administratora Trast fonda jednog donatora za Projekat modernizacije vodnog i sanitarnog sektora za Bosnu u Hercegovinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!