Predstavnik Rusije pri UN-u: Nije cilj da se postigne pomirenje, nego je ovo prijetnja miru i sigurnosti

Vijesti 23. maj 202417:54 0 komentara
N1

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasily Alekseyevich Nebenzya danas je na sjednici Generalne skupštine UN-a kazao da je cilj usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici ustvari narušavanje mira i sigurnosti.

“Prije glasanja dali ste riječ uvaženom predstavniku Srbije, želim da vas podsjetim da to nije predstavnik Srbije nego predsjednik Srbije i trebate mu se obratiti sa poštovanjem”, kazao je Nebenzya na početku obraćanja i dodao:

“Danas smo vidjeli jedno tužno poglavlje u historiji Generalne skupštine. Njemačka i neke druge države su iskoristile ovlasti i proglasili ovu rezoluciju kao rezoluciju o sjećanju, a cilj je da se demonizira jedan narod na Balkanu”.

Dodao je da Rezolucija ne poziva na provedbu Dejtonskog sporazuma.

“Ne iznenađuje da Rezolucija ne poziva na provedbu Dejtonskog sporazuma, nego je donesena bez dovoljnog broja sponzora. Veći broj članica UN-a nije podržao Rezoluciju. Pokušava se potkopati ovlaštenje Predsjedništva jedne države.

Sponzori Rezolucije su naveli na pogrešan trag Generalnu skupštinu, rekli su da će ovo dovesti do pomirenja. Čak i sama činjenica da je Nacrt bio tema razgovora što je dovelo do napetosti u regionu. Ovo ima pravnu dimenziju i pokazuje se šta se desilo 2. maja u NSRS. Apsolutno ne treba povlačiti paralelu o genocidu u Ruandi i ovim od danas. Kada je riječ o ovoj rezoluciji, mi nismo vidjeli čak ni pokušaj takvog pristupa”.

Dodaje da je grupa prijatelja pripremila tekst i dostavila završni proizvod pod motom “uzmite ili ostavite”.

“Grupa prijatelja je pripremila i dostavila nacrt kao završni proizvod, “uzmite ili ostavite”. Sve ono što su odgovorni članovi UN-a uradili, Rusija i Srbija, da se o tome razgovara i ima jedinstveno mišljenje u regionu je odbačeno. Nizozemska se čak udostojila da se priključi čiji je bataljon imao strašnu ulogu u događajima u Srebrenici 1995.”.

“Nije cilj da se postigne pomirenje, nego je ovo prijetnja miru i sigurnosti. Glavni sponzor Rezolucije je Njemačka, država koja je počela dva svjetska rata i ubila milione u koncentracionim logorima, a sada ta država pokušava davati lekcije drugima o važnosti pomirenja. Oni mogu govoriti samo o svojim zločinima. UN je stvoren zbog zločina koje su nacisti počinili”, zaključio je predstavnik Rusije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!