Premijerka HNK: Do kraja dana očekujem izvještaj o kamenolomu iznad Donje Jablanice, nismo izdali koncesiju za njega

Vijesti 07. okt 202415:14 0 komentara
FENA/Branka Soldo

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Marija Buhač obratila se medijima danas navodeći aktivnosti vlade koje su poduzete kako bi se sanirale štete nastale u katastrofalnim poplavama koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine. Među općinama koja je najviše stradala je Donja Jablanica u kojoj je, nažalost, zabilježen i najveći broj smrtno stradalih osoba. Buhač se danas dotakla i te teme te navela da do kraja dana očekuje izvještaj o kamenolomu za kojeg, kako tvrdi, nisu izdali nikakve koncesije.

Inače, kamenolom iznad Donje Jablanice odmah je postao predmetom rasprava nakon što su mještani ukazali na njegovo postojanje . Jedni su tvrdili da se eksploatisao, a drugi da nisu upoznati s tim.

I političari su o tome govorili pa je tako premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao da je poznato da “neka porodica Honđo” drži taj kamenolom i da je poznato da je tu od poslije rata. I on je rekao što i Buhač da za ovaj kamenolom nije iizdata nikakva koncesija.

Međutim, odmah dan nakon poplave FUP je počeo s istragom kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa kamenolomom.

Mnogi su uvjereni da je kamenolom “zaslužan” za veliki broj žrtava i klizišta koja su se pokrenula uslijed jake kiše.

Danas je i to bila tema pa je premijerka HNK Buhač govorila u kontekstu moguće oodgovornosti kamenoloma za ovu tragediju i katastrofalne poplave.

Naglasila je da je odmah po pojavi tih informacija na terenu zadužila Ministarstvo privrede da dostavi svu potrebnu dokumentaciju.

“Vlada nije izdala nikakvu koncesiju za taj kamenolom, niti bilježimo prihode od koncesijske naknade. Ipak, zatražila sam od Ministarstva da izvuče kompletnu dokumentaciju iz arhive vezano za to poduzeće, te očekujem izvješće do kraja dana, nakon čega ću moći pružiti dodatne informacije”, poručila je Buhač.

Sve informacije o katastrofalnim poplavama pratite u LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!