Preminuo bivši glavni državni tužilac Goran Salihović

Vijesti 04. jun 202409:39 1 komentar
Goran Salihovic

Preminuo je bivši glavni državni tužilac Goran Salihović, potvrđeno je za N1.

Salihović je preminuo sinoć na UKC Tuzla nakon kraće bolesti. Njemu je u novembru prošle godine otkriven rak želuca nakon čega je proveo neko vrijeme u bolnici i na kućnom liječenju.

Nažalost, izgubio je bitku sa bolešću sinoć.

Salihović je rođen u Tuzli 1959. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1986., a već naredne godine se zapošljava kao operativni analitičar u Službi unutrašnjih poslova u Lukavcu.

Nakon isteka prve polovine mandata glavnog tužioca Salihović se krajem septembra 2016. godine suočio sa disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za zloupotrebu položaja.

Odmah je privremeno suspendovan s ove funkcije, a kasnije i smijenjen i premješten na mjesto tužioca Tužilaštva BiH, sa kojeg je također suspendovan.

Suđenje Goranu Salihoviću odgođeno zbog bolesti

Salihoviću je na teret stavljeno da je od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 konvertibilnih maraka (KM).

Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Više o njegovoj biografiji i karijeri čitajte OVDJE

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare