Pretužan dan za Sanski Most, ali i cijelu BiH: Na školskim vratim posljednja poruka ubijenog direktora (VIDEO)

Vijesti 22. aug 202419:23 0 komentara

Sanski Most osvanuo je u velikoj žalosti, zgrada Gimnazije bez žutih traka, ali sa cvijećem kojim građani izražavaju pijetet ubijenima u zločinu koji je potresao cijeli region. Izeta Hadžiselimović uz suze i buket cvijeća oprašta se od prosvjetara koji su u gimnazijskim danima njenom sinu prenosili znanje.

„Tužan dan, pretužan, nisu ovo zaslužili i niko nije zaslužio da se ubije na takav svirep način”, kazala je Izeta Hadžiselimović.

Vrata Gimnazije danas zatvorena, na njima jedna od posljednjih odluka koje je potpisao ubijeni direktor Nijaz Halilović o upisu nove generacije. Naredna dva dana u školama na području cijelog Unsko-sanskog kantona neće se obavljati nikakve aktivnosti u okviru pripreme za predstojeću školsku godinu.

„Sutra će u 11 časova u prostorijama Kina u Sanskom Mostu u sali kina biti organizirana komemoracija za naše poginule sugrađane, na ovaj način pozivam naše sugrađane da se odazovu”, rekao je Faris Hasanbegović, načelnik Sanskog Mosta.

Žale učenici, ali i poznanici za ubijenima, direktorom, sekretaricom Nisvetom Kljunić i penzionisanom profesorkom engleskog Gordanom Midžan. Nezvanično, oni su bili meta krvavog pira Mehemeda Vukalića, jer su bili članovi disciplinske komisije koja je protiv njega vodila postupak zbog neizvršavanja radnih zadataka i čestih izostanaka sa posla.

Počinilac trostrukog ubistva koje je potreslo Sanski Most, prema tvrdnjama svjedoka, ciljano je tražio svoje žrtve koje su u trenutku njegovog krvavog pira bile u više prostorija. Ispalio je više od 10 metaka, a šteta se vidi na objektu Gimnazije kao i oko objekta. Krhotine stakla uz muk i cvijeće podsjećaju na tragediju. Izvršilac zločina ranjen je prevezen na UKC u Banjaluci gdje je operisan i trenutno je stabilno, pod nadzorom ljekara i policije.

„Povrijeđeni su vitalni organi odnosno pluća kao vitalni organ. Metak je ušao na prednjoj strani zida grudnog koša unutra od bradavice dojke, a izašao na leđa. Povrijeđen je gornji i donji režanj pluća, lijevog pluća i bio je jako blizu srca, srećom srce nije povrijeđeno”, rekao je Marko Kantar, načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju UKC RS.

Nakon oporavka slijedu mi ispitivanje, ali i proces u okviru kojeg može biti kažnjen najvišom kaznom od 45 godina zatvora. Tužilaštvo se o detaljima ne oglašava pa tačni motivi niti način na koji se izvršilac domogao automatske puške javnosti nije poznat.

Građani Sanskog Mosta u šoku.

  • “Najblaže rečeno to je horor i to se rijetko dešava, pogotovo u ovom mirnom gradiću”

  • “Moje mišljenje je da se malo radi, ne samo u Bosni negu u cijelom regionu da se te posljedice malo obrade. Narod je poslije tih stvari, nije onaj kao što je bio prije toga”

Haris Islamčević je kao profesor islamske vjeronauke proveo pet godina u Giimnaziji, poznavao je i počinioca i žrtve. U nevjerici prati vijesti o zločinu uz nadu da će sredina iz svega izaći snažnija.

„Kada se god dogode ovakve tragedije svi govorimo da sistem treba nešto da promjeni, ali ko je sistem. Sistem smo mi. Moje skromno mišljenje prije svega je da bi svako od nas trebao da prođe kroz sopstvenu, vlastitu promjenu, ako želimo da se mijenja sistem oko nas, prvo mi moramo biti spremni na promjene”, rekao je.

U opštini je formiran i krizni štab za psihološku podršku svima koji su pretrpjeli traumu. Uspostavljena je saradnja i sa stručnjacima iz Beograda koji su pružali podršku žrtvama masakra u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. Nakon traume svaka promjena ličnosti lampica je za podršku i pomoć.

Alarm za cijelo društvo ponovo su poruke podrške počiniocu stravičnog zločina koje stižu sa društvenih mreža. To bi morao biti alarm za institucije. Ipak, predstavnici države, ali i Federacije Bosne i Hercegovine, osim što su uputili izraze saučešća, u Sanski Most nisu dolazili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!