Priebe i Sattler razgovarali o vladavini prava u BiH: Slab napredak

Vijesti 07. feb 202220:28 1 komentar
N1

Specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler razgovarao je danas sa vodećim autorom ekspertskog izvještaja o vladavini prava u BiH Reinhardom Priebeom, a zaključeno je kako je zemlja napravila slab napredak u ovom polju.

Sattler je pozitivno ocijenio razgovor s njemačkim stručnjakom, a sugovornici su se složili kako je potrebno ojačati vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

“Zakon o javnim nabavkama, amandmani na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koji se odnose na integritet, te Zakon o sukobu interesa su hitno potrebni kako bi se ojačali vladavina prava i borba protiv korupcije”, poručio je Sattler nakon telefonskog razgovora s Priebeom.

Priebe je kao viši neovisni stručnjak ispred Europske komisije u decembru 2019. godine predstavio izvještaj o stanju pravosuđa BiH, na kojem je radila grupa eksperata, a dokument od 25 stranica je ukazao na niz zabrinjavajućih nedostataka na polju vladavine prava u BiH.

“Izvještaj eksperta o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini” rezultat je “Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH”, koja se u toku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare