Prijeti li Republici Srpskoj dramatičan scenarij: Zaduženje u visini budžeta

Vijesti 17. apr 202319:58 1 komentar
N1

Više od milijardu maraka duga Republike Srpske dospijeva na naplatu ove godine. Istovremeno se planiraju i nova zaduženja, direktna i indirektna od skoro dvije milijarde maraka. Gostujući u Danu Uživo, poslovni savjetnik Zoran Pavlović govorio je o tome gdje će se pronaći novac, da li je Kina novo finansijsko tržište čiju slavinu namjeravju odvrnuti sa Trga Republike te da li postoji mogućnost smanjenja kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini.

“Realno stanje je da se mnogo više ulaže u infrastrukturne objekte, a mnogo manje u nešto što je realno, a to su proizvodnja i dobijanje gotovog proizvoda koji bi se mogao izvesti”, kaže Zoran Pavlović ističući da u ovom trenutku u Republici Srpskoj nema pomoći realnom sektoru u nekoj većoj mjeri te da dovođenje stranih investitora u Republiku Srpsku nije baš prisutno.

“Osim investitora koji čak napuštaju Republiku Srpsku. Ono što je karakteristika za zemlje u razvoju, ako možemo tako da kažemo, je da traže mogućnosti da dovedu one investitore koji su na neki način izgubili mogućnost proizvodnje u Ukrajini ili Rusiji, da ih dovedu u svoje zemlje kao što to radi Srbija, tako da ta mogućnost koja stoji pred Bosnom i Hercegovinom je vrlo slabo ili gotovo nikako iskorištena”, kaže Pavlović.

Što se tiče pitanja zaduživanja Republike Srpske, Pavlović kaže da taj entitet ima definiran iznos duga preko pet milijardi, a da je okvir za budžet za 2023. godinu preko pet milijardi.

“Govorimo o zaduženju koje je u odnosu na sam budžet gotovo sto posto. U odnosu na BDP to je negdje oko 50 posto, ali suština je da se praktično nedovoljno investira u realnom sektoru i u nove proizvodne pogone koji bi mogli da zaposle radnu snagu. S druge strane ne polaže se dovoljno pažnje poljoprivrednoj proizvodnji, jer vidimo da hrana postaje isto tako strateški značajna kao i energija i mogućnosti proizvodnje hrane u Republici Srpskoj su izrazite, ali po meni se apsolutno nedovoljno koriste”, dodaje Pavlović.

Milijarde dolaze na naplatu – prijeti li Republici Srpskoj dramatičan scenarij?

Do sada se svake godine govorilo o tome da dolaze milijarde na naplatu i da Republika Srpska to neće moći izdržati, no do sada je izmirivala redovno sve te obveze. Pavlović ističe da su mogući različiti scenariji: “Ako govorimo o scenariju bečkog duga, odnosno bečke berze i obveznica koje su tamo plasirane, u prospektu koji je prezentiran investitorima na bečkoj berzi, jedna klauzula je rekla da ukoliko RS nije u stanju vratiti dobijena sredstva, onda je svaki vlasnik obveznice u mogućnosti privatizirati bilo koju firmu kojoj je Vlada više od 51 posto vlasnik. Ono što je iznos koji se mora servisirati, to je dug veličine 380 miliona KM ili 180 miliona eura. Ja lično mislim da je Vlada onim aranžmanom s Mađarskom obezbijedila dvije trećine, jer taj kredit je oko 220 miliona ili 110 miliona eura, a na to nedostajuća sredstva su tih nekih 150-160 miliona, tako da bi se to dalo riješiti kako iz samog budžeta i nekog kratkoročnog zaduženja na domaćem tržištu. Tako da ja lično mislim da je opreznost Ministarstva finansija na dovoljno visokom nivou i da neće dozvoliti bilo kakva iznenađenja.”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković boravio je u posjeti Kini, gdje je učestvovao na sajmovima i razgovarao s predstavnicima kompanija iz te države. Najavljeno je da će Kina kupovati obveznice Republike Srpske. Komentirajući tu mogućnost, Pavlović kaže da su Kinezi vrlo strogi kreditori.

“Kinezi su velika zemlja. Od deset najvećih svjetskih banaka, prve četiri su kineske. Oni imaju potencijal kao što je nekada Jugoslavija imala svoj finansijski potencijal, pa su naše kompanije gradile centrale, mostove i aerodrome po Sjevernoj Africi. Kina je u potencijalu da, eventualno ako bude htjela, može otkupiti obveznice koje bi mogla emitovati Republika Srpska jer po osnovu ugovora koji imamo sa Svjetskom bankom, entiteti po osnovu Dejtonskog sporazuma, imaju pravo upravljanja finansijama na nivou svog entiteta. Kada smo pregovarali s MMF-om i ti aranžmani su potpisivani između entitetskih vlada i MMF-a. Paralelno s tim je išla emisija obveznica na bečkoj berzi, a potom i na londonskoj iz čega se pokazalo da postoji zainteresiranost za te obveznice zbog relativno visokih kamata koje te obveznice nose. Podsjetit ću samo da je u dokumentu koji je usvojen vezano za budžet RS-a rečeno da međunarodno zaduženje može biti finansirano do 6,5 procenata kamate. Tako da su Kinezi, odnosno kineske banke, vjerovatno vrlo pažljivo proučile situaciju s obveznicama koje je emitovala RS i da su možda zaključili da je to s jedne strane vrijedan instrument koji se može prihvatiti u slučaju bilo kog investicionog aranžmana, ali s druge strane za tako velike banke neko kreditiranje putem obveznica od strane kineske banke prema Republici Srpskoj je zaista mali novac koji bi možda mogao biti dogovaran. Možda je to bio razlog između ostalog i razgovora koji je premijer Višković imao u Pekingu”, rekao je Pavlović.

Očekuje smanjenje kamatnih stopa u BiH

Zoran Pavlović se osvrnuo i na kamatne stope na kredite u BiH koje su u nekoliko navrata već rasle. Kaže da očekuje da bi u toku ove godine možda moglo doći do smanjivanja kamatnih stopa.

“Očekujem da će smirivanje inflacije koje je nastupilo i u Europi, a i kod nas, dovesti do toga da se počne razmišljati i o mogućnostima smanjivanja kamate jer je cijena kapitala previsoka za naše građane. Ako želite da plasirate vaša sredstva kao trgovac koji drži novac u banci koji je neko deponovao i štedi kod vas, vi morate tražiti način da taj novac dobije i neku funkcionalnu svrhu, a to znači da se neko tim novcem kreditira. Tako da ja očekujem da možda u toku ove godine dođe i do nekog laganog smanjivanja kamatnih stopa, ali ono što je sigurno je da smo mi zemlja koja mora računati na kredite i korištenje kamatnih kreditnih aranžmana zato što mi ne možemo štampati KM. Naša konvertibilna marka je vezana za solidno pokriće u stranoj valuti i zlatu, tako da je ona praktično jedna od najstabilnijih valuta, ali nažalost doživljava ove teškoće koja pravi Europska unija sa štampanjem eura zbog trenutne situaciji u Ukrajini”, zaključio je Pavlović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare