Prijetnje lažne, ali zabrinutost roditelja i nadležnih stvarna: Ko uznemiruje učenike širom FBiH?

Vijesti 26. feb 202421:06 0 komentara

Javnost u pojedinim dijelovima Federacije Bosne i Hercegovine uznemirena nakon niza prijetnji upućenih na adrese osnovnih škola.

Putem društvene mreže Instagram učenica iz Cazina zaprijetila je oružanim napadom. Istovremeno, u dvije sarajevske osnovne škole dojave o postavljenim bombama. Policija u HNK djelovala preventivno, pojačala prisustvo u blizini obrazovnih ustanova. Prijetnje lažne, ali zabrinutost roditelja i nadležnih stvarna.

Cazin je probudila vijest o mogućem oružanom napadu na jednu od škola. (GFX) ”Danas ću pucati po svojoj školi”, kratko je napisano na jednoj društvenoj mreži. Policija USK cijeli dan na terenu.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK:

“Te se tokom dana došlo do saznanja da je ove objave na društvenoj mrežu postavila maloljetna ženska osoba sa područja općine Cazin, u ovim trenucima mogu potvrditi da se ne radi o nekim ozbiljnim više o nekom nesmotrenom ponašanju mlade osobe. O svim ovim informacijama obaviješteno je nadležno kantonalno tužilaštvo.”

A to nesmotreno ponašanje mlade osobe, uzrokovalo je uznemirenost i u drugim gradovima. Pa je tako u blizini škola svoje prisustvo pojačala policija HNK.

Dana 26.2.2024. godine Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprimila je informaciju Federalne uprave policije o mogućem izvršenju pucnjave u školama bez konkretnih podataka o mjestu izvršenja.

Istovremeno, stigle su dojave o eksplozivnoj napravi i u dvije sarajevske škole. Odmah po zaprimljenim dojavama, policijski službenici izvršili su provjere u OŠ Ćamil Sijarić i OŠ Čengić Vila 1, a učenici i uposlenici su evakuisani.

Elma Dizdarević, Vijeće roditelja KS:

“Vrlo važno je da se postupi prema protokolu evakucije i da smirimo javnost da bilo kakva druga dojava, a treba uvijek biti oprezan, ne mora svaka dojava biti lažna, moramo biti oprezni, ispuniti sve ono što zahtijeva protokol i da policija uradi svoj posao i da se djeca evakuišu na vrijeme. Tako da su djeca na sigurnom i roditelji su mirni.”

No, roditelji nisu mirni. Prije samo nekoliko dana, u OŠ Šip učenik je donio oštar predmet, kojim je mahao pred učenicima, a potom se povrijedio. Iz ove školske ustanove navode da su postupili po važećim pravilima.

Alisa Hadžić, psiholog OŠ “Šip”:

“Roditelji naših učenika ne trebaju biti zabrinuti, jer škola je postupila po važećim pravilima. Nažalost, ovaj nemili događaj nas je sve uznemirio, ali opet naglašavam da je škola obezbijedila sigurnu sredinu za učenike. Svakodnevno provodimo aktivnosti sa učenicima i njihovim roditeljima kroz radionice i predavanja, u cilju spriječavanja nasilja u školi, ali i van škole.”

I prošle godine je zabilježeno nekoliko prijetećih poruka i dojava bombi u školama. Iste su se ispostavile lažnim. Kao i tada, i sada će nadležni nastojati da rasvijetle ovaj događaj i odgovore na pitanje ko je prijetio učenicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!