Probijen tunel Novi na dijelu južne obilaznice: “Ovo je prevažan projekat za Mostar, presretni smo” (FOTO/VIDEO)

Vijesti 26. apr 202414:12 1 komentar
N1

Tunel Novi na magistralnoj cesti M6.1, dijelu mostarske južne obilaznice, danas je svečano probijen.

Tunel Novi dug je 900 metara, a vrijednost ugovorenih radova iznosila je nešto više od 25 milijuna maraka.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić izrazila je zadovoljstvo ovim činom navodeći kako je ovo bio jedan od najzahtjevnijih dijelova na dionici projekta mostarske južne obilaznice.

“Napokon smo došli do ovog trenutka, čestitam cestama FBiH, ali i izvođaču radova i nadzoru. Južna obilaznica je jedan od najvažnijih prometnih projekata je izmješta prometi iz urbanog dijela grada i povećava sigurnost prometa. Vlada FBiH stoji uz ovaj projekat i mi smo u budžetu za 2024. godinu osigurali dostatna sredstava za sadašnje i buduće radove. Apelujemo Gradu Mostaru da još ambicioznije krenu u eksproprijaciju da možemo dalje nastaviti s ovim projektom prema Rodoču”, rekla je Katić.

N1
N1
N1
N1
N1

Direktor Cesta Federacije BiH Ljubo Pravdić kazao je kako su svi sretni zbog ovog trenutka. Napomenuo je da se ovaj projekat finansira i iz sredstava EBRD-a.

“Skupa s tunelom radi se i servisni tunel dužine 780 metara za evakucije koji je udaljen 25 metara u ovoj sjevernoj padini, ima tri poprečna izlaza i veze s ovim tunelom. Očekujemo da će u  januaru 2025. godine ovo sve biti završeno”, naveo je Pravdić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je za Grad Mostar ovo prevažan infrastrukturni projekat.

“Osigurat će da u Mostaru ne viđamo gužve i kamione koji oštećeuju ceste. Završetkom ovog projekta dobit će smisao i pojekt industrijske zone Miljevići. Presretan sam zbog ovog čina. Imali smo izazovne imovinske odnose, ali ide poprilično dobro. Veselimo se”, rekao je Kordić.

Na izgradnji tunela bila su angažirana poduzeća Hering iz Širokog Brijega te Azvirt iz Azerbajdžana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare