Profesor iz Srbije: Ruski recept – fanovi Slobodana Praljka podnose krivčne prijave protiv Reufa Bajrovića i Emira Suljagića

Vijesti 10. jun 202422:47 0 komentara

Ako je Milošević krajem '80. bio da svi Srbi žive u jednoj državi zašto je onda ubio Jugoslaviju? Ili ako je Vučić sada isto tako da svi Srbi žive u jednoj državi zašto ne uvede Srbiju u EU, zajedno sa susjednim zemljama, jer bi tada svi Srbi bili u istoj državi, pita se Dinko Gruhonjić, novinar i univerzitetski profesor iz Novog Sada.

Na koji nači vidite Deklaraciju “Svesrpskog sabora” i odnos Beograda prema susjednim državama?

Poziva se na mir sa jedne strane, a sa druge u njoj pišu jasne hegemonističke, imperijalističke ambicije Srbije prema susjednim državama. Ne znam što se zove “Svesrpski sabor” jer nije bilo predstavnih Srba iz mnogih zemalja. Deklaracija je usmjerena na destabilizaciju Bosne i Hercegovine u saradnji sa Dodikom. Podijelili su uloge – Vučić izigrava dobrog momka, a Dodik je upravo friško stigao od Putina sa kojim je razgovarao o otvaranju novog fronta – na Balkanu. To je demonstracija militantnog velikosrpskog nacionalizma oličenog u floskuli “Srpski svet” što je lokalna inačica “Ruskog svijeta”, a vidimo šta se pod “Ruskim svijetom” radi u Ukrajini. Ako je Milošević krajem ‘80. bio da svi Srbi žive u jednoj državi zašto je onda ubio Jugoslaviju? Ili ako je Vučić sada isto tako da svi Srbi žive u jednoj državi zašto ne uvede Srbiju u EU, zajedno sa susjednim zemljama, jer bi tada svi Srbi bili u istoj državi.

Srbija izgleda kao zemlja u kojoj se vodi najžešća bitka između Zapada i Putinovog uticaja?

To je ta igra koju ovaj režim igra dok mu bude dozvoljeno sjedenje praktično na četiri stolice – Moskva, Vašington, Brisel i Peking. Srbija je sama sebi nametnula političku i energetsku omču kada je potpisala katastrofalni sporazum sa Rusijom, kad je prodata naftna industrija ruskom Gazpromu za podršku u Vijeću sigurnosti zbog Kosova. Od tada traje prodiranje ruskog uticaja koji se odražava i kroz Crkvu. Na duhovnom nivou se širi putinofilija što znači da se podržavaju zločini. Kao da nam nije bilo dosta naših zločina, sad nam treba i da podržavamo ruske zločine. To će se nastaviti sve dok Vučiću se dozvoli, njemu taj Zapad to sve toleriše. Ali ni Zapod nije monolitna grupacija, nego je u ozbiljnim problemimao što smo vidjeli sada sa rezultatima za Evropski parlament. Vučiću kuca srce za Moskvom. Mi sa takvom osobom imamo posla. Vidimo ruske recepte koji se primijenjuju i kod, ali Boga mi i kod vas. Desničarska stranka koja se služi govorom mržnje podnijela je prijavu protiv koleginice i mene za taj govor mržnje. Ili imete kod vas (u Bosni i Hercegovini) da fanovi Slobodana Praljka podnose krivčne prijave protiv Reufa Bajrovića i Emira Suljagića. Sličnu situaciju smo imali i u Crnoj Gori i ovo liči na totalitarizam. Ne treba se povlačiti pred tim, treba se braniti na način na koji umijete. Mi novinari i profesori to radimo javnim govorima i riječima. Ovo je scenario jedan, a scenario dva je da nas protjeraju iz Srbije. Scenario trio bi bio da nas skrate za glavu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!