Proglašeno stanje prirodne nesreće u Tuzlanskom kantonu

Vijesti 17. jun 202311:50 0 komentara
Merhamet

Zbog obilnih padavina i posljedica koje su izazvale, na području Tuzlanskog kanona i opština Čelić, Sapna, Kalesija i Teočak proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Iz Federalne uprave civilne zaštite navode da je u opštini Kladanj usljed naglih padavina došlo do povećanja vodostaja rijeka Drinjače i Ujča, kao i izlivanja lokalnih potoka, zbog čega su narušena gradilišta koja se nalaze u samom koritu i blizu korita rijeke Drinjače.

Došlo je i do ugrožavanja putnih komunikacija odronima, nanosima šljunka i kamena na puteve, te odnošenje nasipnog materijala sa branika, kao i plavljenje poljoprivrednog zemljišta.

Usljed obilnih i naglih padavina prethodnih dana zabilježen je porast vodostaja rijeka u savskom slivu i izlivanje potoka.

Obilne kiše uticale su i na porast vodostaja svih rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo.

U toku jučerašnjeg dana ekipe Kantonalne uprave civilne zaštite i opštinskih službi u Sarajevu kontinuirano su obilazile teren i preduzimale neophodne mjere na zaštiti od poplava.

Zabilježeno je manje izlivanje rijeke Bosne na poljoprivredno zemljište na području Dobroševića, u opštini Novi Grad, ali nije bilo ugroženih objekata.

Duž cijelog toka rijeke Save kroz Posavski kanton porastao je vodostaj, ali izlivanja rijeke nije bilo.

Visina vodostaja rijke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, u Gradačcu, iznosi 287 centimetara, pri čemu kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava iznosi 300 centimetara.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova blago je povišen i na području Zeničko-dobojskog kantona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!