Propao još jedan pokušaj da se smanji cijena goriva, ali nije povećanje plate

Vijesti 27. jun 202219:08 4 komentara

Dok prevoznici i građani vape da vlast učini barem nešto i zaustavi nezaustavljivi rast cijene goriva, zastupnici u državnom parlamentu i dalje bez konkretnih mjera. Propao je još jedan pokušaj, nije bilo entitetske većine. SNSD-u je nejasno, što bi donijelo ukidanje trošarina, pa traže analizu stanja. A, dok analiziraju, povećavaju platće. Sebi za 500-600 maraka. Nije u redu - kažu, ali je po zakonu.

Sjednica kako treba nije ni počela, a opozicija zauzela pozicije. Sa svih strana inicijative, zahtjevi. Ukinuti carinu na uvoz goriva. Ukinuti akcize. No, sluha ni ovoga puta nije bilo. SNSD protiv. HDZ, po običaju, suzdržan.

“Ja nemam riječi kako opisati tu neku vrstu bahatosti, iracionalnog ponašanja, nevjerovatnog, protiv vlastitog naroda i vlastitih ljudi, ja znam da većina njih ne sipa gorivo, niti znaju kolike su cijene, jer to ne rade iz svog džepa”, kazao je Branislav Borenović, poslanik PDP u PS BiH.

Iz SNSD-a optužuju “federalne medije” za pogrešnu interpretaciju. Poslanica ove stranke Snežana Novaković Bursać tvrdi, SNSD nije protiv, ali ne sada, bez konkretne analize. No, ostalo je nejasno da li je SNSD zatražio takvu analizu, te ko procjenjuje kada je došao trenutak za ukidanja nameta na gorivo, koje bi značilo pojeftinjenje od oko pola marke po litru.

“Moramo održati stabilnim javne finansije jer smo namjeravali u ovoj godini ići namjanje na još jedno povećanje penzija, jer oni spadaju u kategoriju stanovništva koje najviše osjeti povećanje cijena, ići sigurno na još jedno povećanje plata budžetskim korisnicima u koje spadaju i policija, prosvjeta, kultura, ići prema podršci direktnoj privredi tamo gdje je potrebna, mi od ukidanja akciza, nismo odustali”, kazala je Snežana Novaković Bursać, poslanica SNSD-a u PS BiH.

“Ako ja vama uzmem deset maraka, a onda vam tih deset maraka vratim kroz platu, jesam vam pomogao, vi ste na istom, a ovdje nećete biti, jer sam vam kroz inflaciju, PDV, akcizu uzeo puno više nego što ću vam dati, još jedan “Alan ford” fazon, uzmem od vas deset maraka, i onda vam objasnim da je za vaše dobro da vam vratim pet, a sebi ostavim pet”, kazao je Saša Magazinović, poslanik SDP u PS BiH.

HDZ je bio suzdržan jer kažu, izmjene Zakona o akcizama već su u Domu naroda. Jedan dom drugom ne može naređivati. Bez obzira na to što je Zakon u proceduri proteklih 110 dana. Brige za političare svakako nema, jer Budžetom za 2022. uz državne službenike, predviđeno je povećanje njihovih primanja i za više od 500 maraka.

“Povećanje plate Tegeltija će dobiti na primjer nekih 500, 600 maraka a državni službenik možda nekih 50 do 100 maraka”, pojasnio je Mirko Šarović, poslanik SDS-a u PS BiH.

“Ukazao sam na činjenicu da se plate povećavaju za 95 miliona maraka, da se naknade povećavaju 11 miliona maraka, putni troškovi povećavaju za 3,5 miliona maraka i najveći apsurd za milion maraka povećavaju troškove telefona. Ne samo da je to neracionalno, ovo je potpuno bezobrazan jedan pristup aktuelne vlasti”, kaže Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u PS BiH.

Povećanje plaće za političare u vremenu historijske inflacije, nije pravedno, moralno, smatraju u SDA. Planiraju amndmanski djelovati, no iz HDZ-a stava da plan neće uspjeti.

“Mi nismo za to, bićemo protiv toga zaista, smatramo da u ovakvoj situaciji u kojoj su ionako previsoke plate i poslanika i ministara i nikako se ne bi trebale dalje povećavati. Mi ćemo sada na Komisiji za finansije i budžet ići u pravcu da se to razdvoji”, kazao je Adil Osmanović, poslanik SDA u PS BiH.

“To je po Zakonu o plaćama i naknadama koji regulira sve zaposlene u institucijama i naravno da sad ne može Ministarstvo finansija predložiti za jedne ovako za druge onako. Da li je u redu, nije, ali je takav Zakon”, ističe Nikola Lovrinović, poslanik HDZ u PS BiH.

Inače plaće i naknade parlamentraca dosežu i preko 5 hiljada marka mjesečno. Dok je Budžetom za 2022. predviđeno više od 10 miliona maraka za nabavku goriva, od čega značajan dio odlazi upravo na službena vozila koje koriste političari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare