Propao projekat: Općinski sud u Sarajevu prodaje nekretnine luksuznog naselja Golden Hills u Tarčinu

Ekonomija 14. okt 202413:56 0 komentara
Biznis info

Izgradnja luksuznog naselja Golden Hills zvanično je počela u maju 2017. godine i tada je najavljeno da je cilj da se ovaj projekt što prije završi, najviše za 18 mjeseci. Sedam godina kasnije, Općinski sud u Sarajevu je zakazao prodaju nekretnina ovog luksuznog naselja u Tarčinu nedaleko od Sarajeva.

Kako je navedeno na stranici Općinskog suda Sarajevo, prodaja je zakazana za 27. novembar 2024. godine s početkom u 11:00 sati.

Inače, izgradnju ovog luksuznog naselja pokrenuli su tursko-švicarski investitori Burcu Uygur i Murat Demirci koji su osnovali kompaniju “Dido”.

Procijenjena vrijednost ove nekretnine iznosi skoro tri miliona KM, tačnije, 2.835.442 KM, međutim ona se na prvom ročištu neće moći prodati ispod polovine utvrđene vrijednosti.

Dalje se ističe da je najbolji ponuđač, odnosno, kupac dužan da kupoprodajnu cijenu po kojoj je nekretnina prodata položi sudu u roku od 30 dana.

“Ako kupac u tom roku ne položi cijenu prodaja će se proglasiti nevaljanom i novim zaključkom odrediti da je nepokretnost prodana drugom po redu ponuđaču koji treba po prijemu tog zaključka sudu deponovati prodajnu cijenu u roku od 30 dana. Ukoliko drugi ponuđač ne položi cijenu u ostavljenom roku sud će nekretninu ponuditi trećem ponuđaču pod istim uslovima”, navedeno je.

Dodali su da poreze i takse u vezi sa prodajom nekretnine snosi kupac ukoliko se stranke drugačije nisu dogovorile.

Podsjećanja radi, firma Dido d.o.o. je, kako smo već napisali, 2017. godine počela izgradnju navedenog naselja u Tarčinu.

Najavili su ga kao luksuzan kompleks od 29 vila, ali i mnogobrojnim pratećim sadržajima kao što su sportsko-rekreativni centra, igrališta za djecu.

Ovu nekretninu su procjenjivali između sedam i osam miliona eura i bilo je planirano da izgradnja završi krajem 2018. godine.

Obilježen početak gradnje luksuznog naselja Golden Hills

Međutim, godinama kasnije, nekoliko objekata koji su sada i u prodaji, nisu dovršeni već su stavljeni na prodaju.

Nekretnine je “poklopila” Ziraat Bank koja nastoji u izvršnom postupku naplatiti uložena sredstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!