Proveli smo dan s vatrogascima: “Prisiljeni smo ići dovlačiti vodu kamionima, mi ne možemo proći od saobraćaja…”

Vijesti 26. jan 202421:08 0 komentara

No uprkos svim manjkavostima sistema- hitne službe rade punom parom. Među njima su i sarajevski vatrogasci, prvi u borbi sa vatrenim stihijama. Svoj život su posvetili humanoj misiji. Proveli smo dan sa njima i uvjerili se kako neumorno rade na spašavanju života i imovine.

Od trenutka dojave o požaru, do odlaska na teren prođe u prosjeku 60 sekundi. Trideset sekundi je vrijeme odluke. Rukovodilac mora imati jasan plan i izdati naredbe. A onda slijedi odlazak u vatru i spašavanje ljudskih života i imovine.

Svoje vatrogasno, radno odijelo već godinu dana, svakog jutra oblači i 22-godišnji Hamza Hodžić. Ljubav prema ovom humanom pozivu naslijedio je od oca, vatrogasca. Priča da mu je najveća motivacija, a ujedno i čast, spašavati svoje sugrađane.

Hamza Hodžić, vatrogasac:

“Za ovih godinu dana stekao sam mnogo iskustva kao vatrogasac uz pomoć starijih kolega koji nam neumorno znanje prenose. Trudimo se ja i moje mlađe kolege da što bolji budemo, i da budemo dostojni nasljednici njima.”

U profesionalnu vatrogasnu jedinicu KS prošle godine pristiglo je 74 novih vatrogasaca. Ove godine stiže ih još 20. Rukovodioci objašnjavaju da sa ljudstvom sada nisu u deficitu. Oprema se kontinuirano obnavlja, pa je tako prošle godine nabavljeno jedno vatrogasno vozilo, a ove godine stiže i novo tehničko vozilo. Ipak, najbitnije je, navodi Ramiz Rizvan, što stasavaju nove generacije pouzdanih vatrogasaca.

Ramiz Rizvan, profesionalna Vatrogasna jedinica KS:

“Momci su dobri, hoće da uče, da rade, ima nas starijih koji prenosimo to znanje. Mislim da će biti dobri kad mi odemo iz službe, da će biti neko ko će nastaviti da štiti imovinu Kantona i živote građana. Zadnjih par požara, ove dvije velike pijace, veliki požari, pokazali su da su dobro savladali posao. Naravno, treba još mnogo učenja, ja i dan danas učim”.

Svaka nova intervencija, za njih je nova lekcija. Posljednji požar na sarajevskoj pijaci pokazao je dio nepredvidivosti sa kojima se susreću vatrogasci. Požar koj je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, usljed eksplozije, razbuktao se na cijeli objekat. U višečasovnom gašenju nedostajalo je sredstava za gašenje.

Kemal Cacan, Profesionalna vatrogasna jedinica KS:

“Unutra je vidljivost nula, a temperatura preko 600-700 stepeni. Oni željezni nosači već popuštaju, čelik popušta na nekih 500 stepeni, ona se već savija, moguće je obrušavanje. Ljudi, koji su tu bili nisu vidjeli da se zgrada trese iz temelja od temperature, siline sagorijevanja gorive materije za koju mi ne znamo šta je unutra, pitamo, niko ne zna. Prisiljeni smo ići dovlačiti vodu kamionima. Mi ne možemo proći od saobraćaja, neodgovornih pojedinaca građana. Svaka ta minuta koja nama život znači, znači nam vodu, ne možemo da je dobijemo.”

Nepostojanje hidranta dodatno usporava i usložnjava rad vatrogasaca. Zbog toga je posljednji požar otvorio pitanje ko kontroliše postojanje hidranta u objektima.

Dženan Brkanić, direktor Civilne zaštite KS:

“Inspektorat KUCZ je nadležan za objekte od značaja u Kantonu Sarajevo, to su svi javni objekti, opštine, škole, domovi zdravlja, univerziteti, mi tu vršimo nadzor nad hidrantskom mrežom, ali i kolege iz MUP i FUP vrše takve provjere. Što se tiče privatnih objekata kao što je pijaca Hecco, tržni centri, tu izričitu nadležnost imaju da li kantonalni MUP ili federalni MUP.”

I dok požar na beogradskoj pijaci gase tri helikoptera, bh. vatrogasci nemali broj puta improvizuju u akcijama spašavanja. I uspijevaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!